Karolina Windefalk, Niklas Andersson och Marie Axelsson

Miljöpolitiken angår oss alla, Olov Holst!

Vi oppositionspartier är positiva till att kommunen nu tar Agenda 2030 och därmed FN:s 17 globala miljömål på allvar . Vi är däremot missnöjda med att den moderatledda kommunledningen utesluter oss från kommunens strategiska miljöarbete.

I den moderatledda kommunledningens budget kan man läsa följande;
”En Agenda 2030-beredning har inrättats som ett forum för den politiska ledningen under kommunstyrelsen och består av ordföranden i kommunens samtliga nämnder.”

Det framgår med extra tydlighet att samtliga oppositionspartier exkluderas
från att ingå i Agenda 2030-beredningen. Vi ställs helt utanför det viktiga strategiska miljöarbetet och vi ställer oss därför frågan;

– På vilket sätt kan Agenda 2030-beredningen anses vara ett hållbart forum över tid, och över mandatperioder, då inte samtliga partier finns representerade redan från början? Svaret är enkelt, det är det inte!

Eftersom Agenda 2030-beredningen täcker flera kommunala nämnder och ligger direkt under kommunstyrelsen ställer vi vår fråga även till kommunstyrelsens ordförande Olov Holst från Moderaterna.

Vi anser att det är oseriöst av den moderatledda kommunledningen att skapa en Agenda 2030-beredning där man samtidigt utesluter oppositionspartierna i en fråga som utan tvekan berör samtliga kommuninvånare.

Miljön kan inte vänta, där måste vi alla, oavsett partifärg, hjälpas åt att ta ansvar. Vi oppositionspartier vill vara med och bidra till Sigtuna kommuns miljöarbete.

  • Marie Axelsson, oppositionsråd, Socialdemokraterna
  • Karolina Windefalk, gruppledare Miljöpartiet
  • Niklas Andersson, gruppledare Vänsterpartiet

Svar från Olov Holst (M):

Oppositionspartierna oroar sig i onödan. De kommer vara fullt delaktiga i alla beslut som rör Agenda 2030-frågor. Den beredning de nu ondgör sig över att de inte är med i, är just bara en beredning som inte fattar några beslut. Här förbereds ärenden som sedan ska upp i nämnder, styrelser och fullmäktige för beslut och i dessa instanser hoppas jag att oppositionen tänker fortsätta delta. Dessutom verkar inte oppositionen ha förstått att Agenda 2030 rör mycket mer än bara miljö och klimat.

Att ha beredningar som bara är öppna för den styrande majoriteten är inte konstigt alls. Det har tidigare kommunledningar haft och det har även den nuvarande kommunledningen inom flera andra områden. Att oppositionen nu ondgör sig över just Agenda 2030-beredningen är svårt att förstå. Men det är också en av orsakerna till att vi, initialt, valt formatet ren majoritetsberedning.

När den nuvarande oppositionen styrde kommunen gjorde de vid minst två tillfällen försök att ta sig an de viktiga klimat- och miljöfrågorna genom att skapa särskilda organ för detta. Båda misslyckades å det grövsta. Man åstadkom lite eller ingenting alls förutom populistisk symbolpolitik. Viktiga faktorer för dessa misslyckanden var brist på tydliga målsättningar, fokus på symbolfrågor och kraftig politisering.

Den nuvarande moderatledda kommunledningen har mycket större ambitioner med Agenda 2030-beredningen. Beredningen har inrättats med den här sammansättningen för att i ett första steg implementera Agenda 2030 i kommunens samtliga verksamheter och sätta rutiner utan att fastna i utdragna politiska diskussioner. Tanken är att 2020 är ett förberedelseår och att vi därefter ser över sammansättningen och upplägget. Här är det mycket möjligt att formerna för beredningen ändras till att även innefatta oppositionen. Men det bygger naturligtvis på att oppositionen visar upp en konstruktiv vilja att bidra och inte bara motarbeta.

  • Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M)

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening