Foto: Insändarbild

Miljöförstöringen är utbredd över hela jorden

Nästan överallt kan man läsa om och se hur utbredd miljöförstöringen och nedskräpningen av vår planet, har blivit.
I havet flyter stora öar av sopor och plats.
Under vattenytan är det fullt med plast som följer med strömmen.


Allt från plastpåsar, plastförpackningar samt mikroplaster. Det finns överallt och det fortsätter att öka.

Hur har vi människor kunnat låta det gå så långt?
 Ja ganska enkelt kan man se det om man går in i en affär och tittar på förpackningarna.

 Väldigt mycket är förpackat både 1,2 och 3 gånger.

Till och med färska grönsaker är inplastade.
 Paprika ligger 1,2 eller 3 pack i plast för att ge ett exempel.
en del varor ligger först i en plasttub som sedan ligger i en pappförpackning. 
Denna förpackningshysteri har åter tagit fart. 
För ca 30-40 år sedan fanns det en lite aktion mot en sån här förpackningshysteri, där folk gick in i affärer och helt sonika tog bort den yttre förpackningen/förpackningarna.

Det fick den verkan att förpackningarna blev vettigare, men nu ser det ut som om vi plastens tidevarv ordentligt.

 Vad kan vi göra åt detta då kan man fråga sig.
 Ja en kan inte göra allt, men alla kan göra lite.
 Till exempel sluta använda plastpåsar. Köpa varor som inte har så mycket plast i förpackningen.

En sak till vi alla kan göra är att varje gång vi är i naturen, så tar man med sig sitt skräp och samtidigt plockar man med sig minst 3 skräp ytterligare. 

På det sättet ändrar vi vårt beteende och sakta men säkert minskar vi nedskräpningen.
 Sen hjälpas åt att sprida detta vidare.

  • Daniel Hedlund, märstabo

 

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening