Foto: Jamshid Jamshidi

Lovade att skapa ordning och reda

I valet 2018 lovade vi inte allt till alla, men att hålla det vi lovade. Vi lovade stoppa mygel och korruption, skapa ordning och reda i ekonomin, arbeta för ökad trygghet och prioritera kommunens kärnverksamheter. Väljarna litade på oss och röstade för en tydlig alliansmajoritet i Sigtuna kommun. Nu verkställer vi löftena med tuffa och nödvändiga prioriteringar för invånarnas bästa.

Efter valet granskades kommunens ekonomi och verksamheter av neutrala experter. Resultatet var nedslående, även om det i stora delar bekräftade det vi redan visste. Efter lång socialdemokratisk vanskötsel är ekonomin svag och åtgärder för att stärka den helt nödvändiga. Dessutom uppvisar många verksamheter höga kostnader och i flera fall låga resultat jämfört med både grannkommuner och övriga landet. Eller enklare uttryckt: Sigtunas kommuninvånare betalar mer för sämre kvalitet.

Vi lovade att kärnverksamheterna skulle prioriteras och det görs nu. Äldreomsorgen fick 22,5 miljoner, skolan 21 miljoner och individ- och familjeomsorgen 13,5 miljoner mer i budgeten för 2019. Verksamheterna begärde förvisso mer, men är pengapåsen tom så är den. Det finns inga dolda reserver. Ska äldreomsorgen få mer, måste det tas från till exempel skolan/förskolan. Inget parti har mer pengar än något annat, även om vissa får det att låta så.

Tidigare kommunledningar slarvade med våra skattepengar, hade enbart fokus på politiska vinster och lät verksamheterna växa utan minsta tanke på ekonomiska effekter. Det håller givetvis inte. Att slentrianmässigt skjuta till pengar är inte en hållbar lösning. Vi måste våga fråga oss om vi arbetar och är organiserade på bästa sätt och varför grannkommunerna i många fall levererar välfärdstjänster av betydligt högre kvalitet till lägre kostnad. De frågorna har vi ställt oss och därför genomförs nu ett antal förändringar som i vissa fall medfört obefogad oro påhejad av oppositionen. Men förändringarna är nödvändiga om Sigtuna på sikt ska tillhöra Sveriges 50 bästa kommuner. Att fortsätta med dyra och ineffektiva arbetssätt är inte hållbart.

Dock anklagas vi för att genomföra förändringarna av ett enda skäl – att sänka skatten. Det stämmer naturligtvis inte. Vi har hela tiden varit tydliga med att en skattesänkning blir aktuell först den dagen ekonomin är i balans och kärnverksamheterna tillförts nödvändiga resurser. I vår långtidsbudget kommer det kunna ske tidigast 2021, men i dagsläget är inte ens det säkert eftersom arbetet med att sanera ekonomin och förändra våra arbetssätt kommer ta tid. Att skatten på sikt måste sänkas är dock obestridligt. Sigtuna har en skatt långt över länssnittet och för vara attraktiv att flytta till, måste skatten sänkas. En kommun med hög skatt och låg kvalitet är inte särskilt konkurrenskraftig.

Vi har aldrig lovat allt till alla. Vi har lovat ordning och reda, stärkt ekonomi och välfärdstjänster av hög kvalitet. Löftena gäller och kommer infrias, men det kräver mod att prioritera, tålamod och tid.

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening