Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Kulturskolan enda alternativet för Råbergsskolan

Vi har beslutat att skyndsamt flytta ut verksamheten från Råbergsskolan. Anledningen är att kemikalier av den typ som kommer från byggmaterial uppmätts i luften i den nyare delen av skolan, den som färdigställdes 2005, resultaten kom till förvaltningen den 5 december.

Till bakgrunden hör att medarbetare och elever länge klagat på att de inte mått bra på skolan, det var först nu som förvaltningen identifierat vad som kan vara problemets källa, mattlim. Som en konsekvens kom vi politiker i ledningen fram till att skolan skulle evakueras, och det snabbt. En enig barn- och ungdomsnämnd med alla partier i majoritet och opposition tog sedan beslut i frågan. Det är helt nödvändigt att rätta till miljöproblemen i denna drabbade skolbyggnad. Inget barn eller personal ska behöva vistas i ohälsosamma miljöer och riskera sin hälsa.

Att splittra skolans elever runt om i kommunen var inte ett hållbart alternativt. Undervisningen skulle bli kraftigt lidande, om det ens vore möjligt att praktiskt genomföra med tanke på allt resande det skulle innebära för lärarna. Vår förvaltning inventerade ett stort antal möjligheter, dit hör Kolsta, Rosersbergs slottsområde, Tre rosor, Forum och till och med ICA maxis utrymda lokal på Eurostop. De höll inte måtten. Möjligheten att sätta upp tillfälliga paviljonger övervägdes, men det skull ta för lång tid. Den enda rimliga möjligheten visade sig vara att använda Kulturskolans lokaler. En bedömning som vi politiker delar och därmed givit vårt stöd till.

Vi är oerhört stolta över vår fantastiska Kulturskola och vi värnar dess verksamhet. Vi ska göra vårt yttersta för att hålla igång båda verksamheterna parallellt under de veckor evakueringen fortgår. För Kulturskolans verksamhet är det inte bra, men inte heller katastrofalt. Under dagtid sker stora delar av verksamheten ute i kommunens skolor, den påverkas inte alls. Inför kvällarnas aktiviteter kommer vi att sätta in personal som ska hjälpa till att växla mellan användning som skollokal och kulturaktiviteter. Friktionsfritt blir det inte, en del verksamheter kommer att behöva hålla till i helt andra lokaler och till exempel dansverksamheten drabbas av att golven är skyddade under hela byggprocessen. Men detta är den lösning som verkligheten erbjuder.

Byggtiden beräknas till 16 veckor med start andra veckan i januari. Den kommer vi att skynda på så mycket det går, dock utan att riskera att det uppstår nytt byggfusk på Råbergsskolan.

Vi är som politiker hjärtligt trötta på alla lokaler i kommunen som i praktiken visat sig vara fuskbyggen. Under de senaste åren har vi inte bara tvingats till ombyggnader utan dessutom fått ta flera ur drift och helt enkelt riva dem. När vi idag bygger är vi mycket måna om kvalitet och giftfria och klimatsmarta byggmaterial för att i framtiden undvika den här typen av problem.

  • Dan Rosenholm, kommunalråd (L)
  •  Pernilla Bergqvist, ordförande Barn- och ungdomsnämnden (L)

Den nya modellen stärker stödet

Insändare Vi håller med Socialdemokraterna (S) om att det krävs krafttag i politiken för att klara skolans kompensatoriska uppdrag. Och det är precis det vi tar när vi ifrågasätter gamla modeller och tar in expertis för att forma en ny och mer träffsäker resursfördelningsmodell.

Säkrare bedömning för rätt stöd

Insändare I slutet av 2024 beslutades det att ändra det kommunala stödet till förskolor och grundskolor från januari 2025. Den nya modellen för resursfördelning togs fram av ett konsultbolag på uppdrag av den sittande majoriteten.

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening