Kommunalskattebetalare – säg ifrån i vinstdebatten!

Kommunalskattebetalarna måste vara den mest bortglömda folkgruppen i dagens Sverige. Är det någon som uppmärksammar dem, ger dem bekräftelse? Finns de? Jodå, de finns. I landet var vi 7 235 637 år 2014, och är säkert ca 7 400 000 i år.

I Sigtuna kommun är vi ca 31 500. Här skramlade vi år 2015 ihop 1755,8 Mkr till kommuninvånarnas gemensamma angelägenheter. Så stor blev totalsumman genom att vi, var och en, betalade in 20 kr per beskattningsbar 100-lapptill kommunen.

De 1755,8 miljoner kronorna satsades till 20 olika ändamålsgrupper i kommunbudgeten för 2015. Debatten handlade i huvudsak om fördelningen. Men – ordades det under budgetprocessen något om de ca 31 500 kommunalskattebetalarna? De var, och är ju rätt viktiga – för att uttrycka sig försiktigt – för det hela. Nja, väldigt lite sades om dem, någon direkt bekräftelse fick de inte. Deras roll och insats togs för given. Det brukar vara så.
Men det finns andra som med stort intresse riktar in sig mot kommunalskattebetalarna. Dock inte med direkt tilltal, utan liksom vid sidan av, via bearbetning av politikerna och via vädjanden till brukarna och deras nätverk. De vill väldigt, väldigt gärna få en del av de medel vi kommunalskattebetalare samlar ihop, men döljer det genom att betona annat.

De gör allt de kan för att övertyga kommunpolitikerna om hur mycket bättre allting blir, om de får komma in och vara utförare – driva förskolorna, skolorna, gymnasierna, äldreomsorgen och omsorgen om funktionshindrade, alltså kommunernas kärnverksamheter. Men också friviligverksamheterna: sport- och fritidsanläggningar, bad, fritidsgårdar, kulturskolor, bibliotek och konsthallar.

Deras största intresse är förstås att tjäna pengar.  Drygt 130 miljoner. Vi har väldigt lite av privata utförare i Sigtuna kommun. Det är bra, enligt min uppfattning. Men låt oss göra ett tankeexperiment: antag att Sigtunas förskole-, skol-, gymnasie-, vård-, omsorgs-, fritids- och kulturverksamhet hade varit ”bort-avtalad” till privata utförare 2015, dvs ca tre fjärdedelar av totalen, eller annorlunda utryckt: all verksamhet som inte är myndighetsutövning eller av strategisk betydelse. Antag också att de privata utförarna skulle ha tagit ut 10 procent som vinst på detta. Då skulle – av din och min skatte-hundralapp – 7,60 kronor ha gått till vinster till utförar-företagen. Det skulle sammantaget ha inneburit stora pengar från kommunkassan – drygt 130 Mkr. Skulle vi kommunalskattebetalare ha gillat det? Knappast. Det var ju inte till företagsvinster vi ville att vår skatt skulle gå.
Hela det här frågekomplexet är högaktuellt just nu. Svenskt näringsliv, Vårdföretagen och Friskolornas Riksförbund pressar på för att få ha så generösa ekonomiska villkor som möjligt. Och pressen är rätt ensidig.  Moteld behövs därför från oss kommunalskattebetalare. Personligen gör jag det genom att skriva den här artikeln. Jag vill inte att någon del alls av vår inbetalade kommunalskatt ska bli vinster till privata utförare inom kommunens kärnverksamheter – vård, skola och omsorg – och inte heller inom fritids- och kulturverksamheten.
Vi kommunalskattebetalare måste se till att vi syns och hörs i vinstdebatten. Vi får inte längre vara den mest obekräftade och bortglömda folkgruppen i dagens Sverige.

  • David Lundqvist
    Enskild S-debattör

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening