Lars Bryntesson skriver Nyårskrönika. Foto: Jamshid Jamshidi

Kommunalrådets Nyårskrönika: Utmärkelsernas år

I sedvanlig ordning ger märsta.nu plats för kommunalrådet att berätta om det gångna året och det kommande. En tradition som märsta.nu haft sedan 2010.

Året 2014 blev för Sigtuna kommun utmärkelsernas år!
I februari utsågs Sigtuna till ”årets Sverigefinska minoritetskommun”. Det var ingen slump. Av motiveringen framgick bland annat att: ”Sigtuna kommun tilldelas priset för att de genom sitt arbete visar att de tar minoritetsrättigheter på allvar. Kommunen har hittat lösningar för att säkerställa minoritetsrättigheter inom förskola, skola och äldreomsorg och erbjuder service och ett rikt kulturutbud på finska. Kommunens arbete bygger på tydlig dialog och samverkan med den sverigefinska minoriteten.”
I maj tog vi emot utmärkelsen ”Sveriges föreningsvänligaste kommun”. Det var inte heller någon slump. Kommunledningen har under många år gjort stora framtidssatsningar på idrottsrörelsen, kulturen och fritidsverksamheten. Nolltaxa för barn- och ungdomsverksamhet, föreningskonsulent och ungdomscoach är några exempel. Stora investeringar har gjorts i nya sportcentrum, fotbollsplaner, ridhus och ny huvudidrottsplats. I samverkan med föreningar har integrationsarbetet och fritidsverksamheten utvecklats, exempelvis gratis prova-på-aktiviteter under en sommarlovsvecka (The Week). I somras invigde vi en ny sporthall, anpassad för gymnastik och basket, samt ett nytt badhus vid Midgårdsvallen. Tidigare under året öppnades i Märsta Centrum kommunens första konsthall och intill den öppnar inom kort kommunens nya Kulturskola.
I maj utsågs vi också av Svenska Djurskyddsföreningen till ”Årets djurvän”. Inte heller detta var någon slump. Sigtuna kommun har varit banbrytande för kommuners rätt att ställa krav på etisk djurhållning vid offentlig upphandling av livsmedel till skolor, förskolor och äldreboenden. I dag ställs bland annat krav på restriktiv användning av antibiotika, tak för hur länge djur får transporteras till slakt samt bedövning när djuren avblodas.
I november tog Sigtuna kommun, tillsammans med byggbolaget NCC, emot utmärkelsen ”Green Building Awards” i kategorin ”Hållbar stadsutveckling”. Det var ingen slump. Arbetet med den nya stadsdelen Sigtuna stadsängar (tidigare kallat ”Norra Sigtuna stad”) har, sedan det första penndraget, byggt på en unik process, styrd av invånarnas visioner och med höga krav på långsiktigt miljötänkande. Den nya stadsdelen ska vara miljövänlig och klimatsmart också på lång sikt och därför används miljöcertifieringen Breeam. Certifieringen innefattar hur marken används, miljöansvar under byggtiden, vilka föroreningar som kan förekomma, vad man använder för byggmaterial, hur avfall tas omhand, och mycket annat.
I november utsågs vi också till ”Årets återvinningskommun”. Det var inte heller någon slump. Sommaren 2013 utmanade vi FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) i att skapa snyggare och tryggare miljöer runt deras återvinningsstationer i kommunen, genom ett pilotprojekt med lokala föreningar. Motiveringen till utmärkelsen löd: ”En kommun som till följd av sin helhetssyn och sitt nytänkande involverat social hållbarhet i sin återvinning och avfallshantering.
Utöver dessa utmärkelser vill jag också uppmärksamma två trendbrott under 2014 som är viktiga för framtiden. Tack vare nära samverkan med näringslivet och ambitiösa kommunala satsningar på jobb har vi nu en lägre arbetslöshet i Sigtuna kommun än genomsnittet i Stockholms län. Och efter många års arbete med skolutveckling hamnade Sigtuna på ”topp 20-listan” i de nationella proven i svenska.
Som kommunstyrelsens ordförande blir jag naturligtvis stolt över att vår kommun under året gjort så starka avtryck på så många olika områden. Vi är inte en kommun i mängden, vi är en kommun som tar initiativ, går före och inspirerar andra att följa vårt exempel. Det är aldrig en slump – utan alltid ett resultat av medvetet och målinriktat arbete för vårt gemensamma bästa. Och framför allt är det ett resultat av mångas gemensamma ansträngningar. Jag vill därför rikta ett varmt tack till alla förtroendevalda, medarbetare, föreningsledare och andra engagerade invånare i vår kommun för era ovärderliga insatser under 2014!
Nu väntar ett nytt år med nya utmaningar. Min förhoppning är att vi gemensamt ska kunna fortsätta skapa jobb och hålla nere arbetslösheten, bygga fler bostäder (inte minst för unga) och utveckla vårt arbete för hållbarhet. Jag hoppas också att de kraftigt förbättrade skolresultaten håller i sig och att vi kan utveckla kvaliteten inom vår viktiga äldreomsorg på ett liknande sätt.
För att detta ska vara möjligt behöver vi ett samhällsklimat där människor med olika förmågor eller bakgrund inte ställs mot varandra, utan där vi samarbetar för att utveckla samhället och lösa gemensamma behov. Vi måste förstå att olikheter är en av vår tids största tillgångar. Vi behöver bli bättre på att ta tillvara varandras olika förmågor. Målet är att vi under 2015 ska kunna lägga en ännu bättre grund för ekonomisk, ekologisk, social och demokratisk hållbarhet i vår kommun!
Med detta önskar jag ett verkligt Gott Nytt År!
Lars Bryntesson
Kommunstyrelsens ordförande

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening