Lars Bryntesson skriver Nyårskrönika. Foto: Jamshid Jamshidi

Kommunalrådets Nyårskrönika: Utmärkelsernas år

I sedvanlig ordning ger märsta.nu plats för kommunalrådet att berätta om det gångna året och det kommande. En tradition som märsta.nu haft sedan 2010.

Året 2014 blev för Sigtuna kommun utmärkelsernas år!
I februari utsågs Sigtuna till ”årets Sverigefinska minoritetskommun”. Det var ingen slump. Av motiveringen framgick bland annat att: ”Sigtuna kommun tilldelas priset för att de genom sitt arbete visar att de tar minoritetsrättigheter på allvar. Kommunen har hittat lösningar för att säkerställa minoritetsrättigheter inom förskola, skola och äldreomsorg och erbjuder service och ett rikt kulturutbud på finska. Kommunens arbete bygger på tydlig dialog och samverkan med den sverigefinska minoriteten.”
I maj tog vi emot utmärkelsen ”Sveriges föreningsvänligaste kommun”. Det var inte heller någon slump. Kommunledningen har under många år gjort stora framtidssatsningar på idrottsrörelsen, kulturen och fritidsverksamheten. Nolltaxa för barn- och ungdomsverksamhet, föreningskonsulent och ungdomscoach är några exempel. Stora investeringar har gjorts i nya sportcentrum, fotbollsplaner, ridhus och ny huvudidrottsplats. I samverkan med föreningar har integrationsarbetet och fritidsverksamheten utvecklats, exempelvis gratis prova-på-aktiviteter under en sommarlovsvecka (The Week). I somras invigde vi en ny sporthall, anpassad för gymnastik och basket, samt ett nytt badhus vid Midgårdsvallen. Tidigare under året öppnades i Märsta Centrum kommunens första konsthall och intill den öppnar inom kort kommunens nya Kulturskola.
I maj utsågs vi också av Svenska Djurskyddsföreningen till ”Årets djurvän”. Inte heller detta var någon slump. Sigtuna kommun har varit banbrytande för kommuners rätt att ställa krav på etisk djurhållning vid offentlig upphandling av livsmedel till skolor, förskolor och äldreboenden. I dag ställs bland annat krav på restriktiv användning av antibiotika, tak för hur länge djur får transporteras till slakt samt bedövning när djuren avblodas.
I november tog Sigtuna kommun, tillsammans med byggbolaget NCC, emot utmärkelsen ”Green Building Awards” i kategorin ”Hållbar stadsutveckling”. Det var ingen slump. Arbetet med den nya stadsdelen Sigtuna stadsängar (tidigare kallat ”Norra Sigtuna stad”) har, sedan det första penndraget, byggt på en unik process, styrd av invånarnas visioner och med höga krav på långsiktigt miljötänkande. Den nya stadsdelen ska vara miljövänlig och klimatsmart också på lång sikt och därför används miljöcertifieringen Breeam. Certifieringen innefattar hur marken används, miljöansvar under byggtiden, vilka föroreningar som kan förekomma, vad man använder för byggmaterial, hur avfall tas omhand, och mycket annat.
I november utsågs vi också till ”Årets återvinningskommun”. Det var inte heller någon slump. Sommaren 2013 utmanade vi FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) i att skapa snyggare och tryggare miljöer runt deras återvinningsstationer i kommunen, genom ett pilotprojekt med lokala föreningar. Motiveringen till utmärkelsen löd: ”En kommun som till följd av sin helhetssyn och sitt nytänkande involverat social hållbarhet i sin återvinning och avfallshantering.
Utöver dessa utmärkelser vill jag också uppmärksamma två trendbrott under 2014 som är viktiga för framtiden. Tack vare nära samverkan med näringslivet och ambitiösa kommunala satsningar på jobb har vi nu en lägre arbetslöshet i Sigtuna kommun än genomsnittet i Stockholms län. Och efter många års arbete med skolutveckling hamnade Sigtuna på ”topp 20-listan” i de nationella proven i svenska.
Som kommunstyrelsens ordförande blir jag naturligtvis stolt över att vår kommun under året gjort så starka avtryck på så många olika områden. Vi är inte en kommun i mängden, vi är en kommun som tar initiativ, går före och inspirerar andra att följa vårt exempel. Det är aldrig en slump – utan alltid ett resultat av medvetet och målinriktat arbete för vårt gemensamma bästa. Och framför allt är det ett resultat av mångas gemensamma ansträngningar. Jag vill därför rikta ett varmt tack till alla förtroendevalda, medarbetare, föreningsledare och andra engagerade invånare i vår kommun för era ovärderliga insatser under 2014!
Nu väntar ett nytt år med nya utmaningar. Min förhoppning är att vi gemensamt ska kunna fortsätta skapa jobb och hålla nere arbetslösheten, bygga fler bostäder (inte minst för unga) och utveckla vårt arbete för hållbarhet. Jag hoppas också att de kraftigt förbättrade skolresultaten håller i sig och att vi kan utveckla kvaliteten inom vår viktiga äldreomsorg på ett liknande sätt.
För att detta ska vara möjligt behöver vi ett samhällsklimat där människor med olika förmågor eller bakgrund inte ställs mot varandra, utan där vi samarbetar för att utveckla samhället och lösa gemensamma behov. Vi måste förstå att olikheter är en av vår tids största tillgångar. Vi behöver bli bättre på att ta tillvara varandras olika förmågor. Målet är att vi under 2015 ska kunna lägga en ännu bättre grund för ekonomisk, ekologisk, social och demokratisk hållbarhet i vår kommun!
Med detta önskar jag ett verkligt Gott Nytt År!
Lars Bryntesson
Kommunstyrelsens ordförande
nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening