För första gången skriver en moderat kommunstyrelseordförande Nyårskrönikan på märsta.nuFoto: Pressbild/Moderaterna

Kommunalrådets Nyårskrönika

År 2017 går mot sitt slut. Året har inneburit en hel del turbulens i politiken. Såväl internationellt som nationellt och inte minst i Sigtuna kommun.

Efter att SVT den 26 april sänt programmet Uppdrag granskning som avslöjade misstänkt och långvarig vänskapskorruption mellan socialdemokraterna och enskilda näringsidkare i kommunen sprack den styrande minoriteten då Liberalerna och Miljöpartiet valde att hoppa av samarbetet med S. En ny koalition bestående av Moderaterna, Samling för Sigtuna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet bildades och tog formellt över kommunledningen den 21 september.

För att de kommunala verksamheterna ska fungera måste det finnas ett fungerande politiskt styre. I och med att den nya, breda, koalitionen tog över skapades den stabilitet som kommunen så väl behöver.

Den nya kommunledningens ledord är öppenhet, transparens, ordning och reda i ekonomi och interna processer samt en tydlig rollfördelning mellan politiker och tjänstemän. Dessa ledord kan tyckas som självklarheter men verkligheten har under många år varit en helt annan i Sigtuna kommun.

Det finns många saker i kommunen som är fantastiskt bra och dessa ska vi vårda och förvalta. Men det finns också en hel del som kan göras bättre. Att försöka måla allt i rosenrött är missledande och precis lika fel som att svartmåla allt. Att försöka låtsas som att problemen eller utmaningarna inte finns är inte att ta sitt ansvar som politiker.

Sigtuna kommun står inför en mängd stora utmaningar som inte går att låtsas som de inte finns. De måste hanteras och de måste hanteras nu. Bland alla dessa utmaningar är ekonomin, den ökande otryggheten och effekterna av det stora flyktingmottagandet kanske de som påverkar oss alla mest.

Kommunens ekonomi är svag. Trots brinnande högkonjunktur med låg arbetslöshet och låga räntor når vi knappt ett plusresultat på sista raden. Det håller inte. När konjunkturen vänder, vilket den kommer göra, och såväl räntor som arbetslöshet skjuter i höjden måste vi stå betydligt bättre rustade än vi gör idag.

Det långsiktiga arbetet med att skapa en stabil och trygg ekonomi för Sigtuna kommun har satts igång och enligt koalitionens budget för 2018-2020 som antogs i kommunfullmäktige den 30 november ska målet vara uppnått om tre år. För att nå dit kommer det krävas tuffa prioriteringar och en förmåga och vilja att förändra sättet vi driver kommunen på.

Kommuninvånarna känner sig alltmer otrygga i sin vardag. Det är få saker som begränsar en människas liv mer än otrygghet, en ökande otrygghet är därför inte acceptabel. Huvudansvaret för trygghet på gator och torg har staten, främst via polismakten. Men om polisen av olika skäl inte klarar av sin uppgift, tvingas kommunen vidta åtgärder. Detta har vi nu gjort och under 2018 kommer en lång rad trygghetsskapande åtgärder sättas igång runtom i kommunen. Samtidigt kommer vi öka kravet på att polisen måste ta sin del av ansvaret.

Sigtuna kommun har under lång tid tagit ett stort ansvar för att ta emot människor som flyr från krig och förföljelser. Det ska vi vara stolta över. De senaste åren, med en markant topp under hösten 2015, har flyktingmottagandet ökat dramatiskt i hela landet. Det ställer oerhörda krav på framför allt kommunerna. Det är kommunerna som efter de första två årens etableringsfas ska tillhandahålla bostäder, skolplatser, socialt skyddsnät, och så vidare. Vi vet inte idag exakt hur detta kommer påverka vår verksamhet, men helt klart är att en väl fungerande och snabb integration där de nyanlända kommer i egen försörjning är helt avgörande.

I den budget för 2018 som kommunfullmäktige klubbade i november tas krafttag för att komma tillrätta med dessa och övriga utmaningar. Kommunens resurser är inte oändliga och vår främsta uppgift som politiker är att förvalta skattebetalarnas pengar på ett klokt sätt. Då krävs det att vi politiker har såväl förmågan som modet att våga prioritera. ”Allt till alla” fungerar inte. Inte ens ett valår.

Låt mig, trots dessa utmaningar, avsluta med att lyfta fram den stora potential vi har i Sigtuna kommun. Vårt geografiska läge är oöverträffat. Vi ligger mitt i det som brukar kallas superregionen mellan Uppsala och Stockholm. Vi är värdkommun för Arlanda som är en gigantisk tillväxtmotor där det etableras 2-3 nya företag/månad och prognosen är att antalet arbetsplatser kommer mer än fördubblas från dagens 23 000 till 50 000 om bara 10-15 år.

Sigtunaborna har nära till naturen och nära till storstadspulsen, vi har det gamla pittoreska och vi har det nya moderna. Kan vi tillsammans se förändring som något positivt och ur det skapa en gemensam drivkraft kommer Sigtuna kommun snart kunna leva upp till sin enorma potential och vara en av landets absolut bästa kommuner att bo, leva och verka i. Sigtuna kan och ska bli kommunen för hoppfulla.

Med stort hopp om framtiden önskar jag er alla ett gott nytt år 2018

  • Olov Holst (M)
    Kommunstyrelsens ordförande

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening