Lars Bryntesson (S) levererar sin tredje och sista nyårskrönika. Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Kommunalrådets Nyårskrönika

märsta.nu:s tradition med att Kommunstyrelsens ordförande levererar en nyårskrönika fortsätter. Detta blir Lars Bryntessons tredje och sista krönika då han slutar sitt uppdrag i januari.

Tack för fint samarbete under tre spännande år!
Denna min sista nyårskrönika vill jag inleda med att tacka alla för det fina samarbete och många inspirerande sammanhang jag fått förmånen att uppleva under tre år som Kommunstyrelsens ordförande. Från första dagen har jag känt ett mycket starkt och gemensamt engagemang för kommunens bästa från alla håll – företagare i näringslivet, företrädare för föreningslivet samt chefer och medarbetare i kommunens olika förvaltningar och verksamheter.

Året 2015 har, liksom alla tidigare år, varit mycket händelserikt i Sigtunapolitiken. Om jag ska lyfta fram en sak så blir det att vi utarbetat och fastställt nya övergripande mål för kommunen. Dessa berör oss alla eftersom de ska genomsyra såväl all kommunal verksamhet som det vi alla gör och har gemensamt ansvar för här i kommunen. Det handlar om att alltid tänka hållbarhet!

Fram till förra årsskiftet styrdes kommunen utifrån 10 s k perspektivmål som fastställts av Kommunfullmäktige. Dessa 10 mål var bra formulerade, men hade inte en tillräckligt styrande effekt. Genom att fullmäktige nu istället fastställt fyra övergripande mål ska genomslaget öka, bl a genom att det ska vara enkelt och tydligt för alla att komma ihåg vad de handlar om:
Ekonomisk hållbarhet
Ekologisk hållbarhet
Social hållbarhet
Demokratisk hållbarhet
Därmed har kommunen enats om inriktningen under kommande år.

Var står kommunen idag?
Under den senaste tiden har jag ofta fått frågan vad som varit de viktigaste resultaten och/eller händelserna under de tre år jag nu haft förmånen att leda kommunen. Det är inte enkelt att ge ett entydigt svar på en sådan fråga, men jag har ändå försökt göra en ”10 i topp-lista” över de jag själv tror har störst betydelse för kommunen och framtiden.

Kvalitetsutvecklingen i skolan. Att gå från plats 254 till plats 47 i riket är en prestation som få andra kommuner kan mäta sig med. Ett målmedvetet arbete som startade för drygt fem år nu har gett resultat!

Framtidssatsningen på äldreomsorgen. Utifrån en gedigen äldreomsorgsplan, där mer än 3.000 pensionärer varit delaktiga i arbetet, görs nu kvalitetslyft i hemtjänsten samtidigt som 36 nya bostäder inom särskilt boende tillkommer redan i januari 2016.

Rekord i bostadsbyggande. Under 2015 har drygt 750 bostäder, i olika upplåtelseformer, byggts – ”all time high”. Sigtuna kommun upprätthåller därmed en hög byggnadstakt, samtidigt som också andra kommuner nu börjar komma igång. Och det behövs fler!

Fler i jobb. Nu minskar arbetslösheten, särskilt bland unga. Genom nära samverkan med näringslivet, och kommunala satsningar som resursjobb och jobblyftet, numera också med rejäl validering (bevis för lärande), har Sigtuna kommun visat vägen för denna utveckling.

Systematiskt effektiviseringsarbete. Kommunförvaltningen har, på flera olika sätt, genomfört ett systematiskt arbete med effektiviseringar. På tre år har detta gett 75 miljoner kronor (vilket motsvarar 1 kr i kommunalskatt) som nu används bättre.

Nya styrsystemet. Nu styr vi tydligt i riktning mot hållbarhet på alla plan – ekonomiskt, ekologiskt, socialt och demokratiskt. Flera andra kommuner har hört av sig och vill göra samma eller något liknande.

Översiktsplan 2014 – hållbarhet i en växande kommun. Visar hur kommunen ser på markanvändningen fram till 2030. Det fina är att den kunde antas av Kommunfullmäktige i politisk enighet. En viktig signal till omvärlden!

Ett helt nytt Wenngarn. Det ”omöjliga” projektet blev verkligen genomfört. På mindre än ett år förvandlades Wenngarn och dess omgivning från en plats som många kände olust inför till en hyllad pärla som många idag söker sig till.

”Trygghetspaketet”. Nu sätts succesivt ökade insatser in för att stärka tryggheten. Fältarbetare har anställts, det bostadssociala samarbetet utvecklas, upphandling av nya trygghetsväktare genomförs och mycket mer är på gång.

Föreningslivets betydelse och utveckling av IOP. År 2014 utsågs Sigtuna till Sveriges föreningsvänligaste kommun. Och år 2015 har vårt arbete med att utveckla Idéburna-Offentliga Partnerskap med bl a Sigtunastiftelsen, kvinnojouren och Service i Sigtuna, fått ordentligt genomslag. Allt fler kommuner gör nu likadant och såväl SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) som regeringen tar initiativ för att stärka denna utveckling.

Med denna summering vill jag tacka för många spännande upplevelser och inspirerande möten med olika människor och grupper i vår fantastiska kommun, ingen nämnd och ingen glömd. Jag har under dessa år sett en kraft som gör mig övertygad om att Sigtuna kommun också framöver kan behålla sin starka ställning, och dessutom utvecklas ännu mer.
Den 20 januari lämnar jag över ordförandeklubban till Ibrahim Khalifa. Jag är övertygad om att han under kommande år kommer att leda det politiska Framtidslaget, och därmed kommunen, på ett utmärkt sätt.

Gott Nytt År!

  • Lars Bryntesson
    Kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande (fram till och med den 19 januari)

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening