Ibrahim Khalifa (S)Foto: Daniel Iskander
David Lundqvist,

Khalifa föregångsman mot mutor och korruption

I Uppdrag gransknings program om Sigtuna kommun användes ordet korruption flitigt. Och programmet var upplagt så att det hela vägen skulle peka fram mot slutminuternas sammanfattning att kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun är korrupt.

Är det så? Är han det?

Nej, verkligheten och Ibrahim Khalifas record säger något helt annat. Nämligen tvärtom.

Jag har studerat hans tid som ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden (UAN). I den nämnden är man oerhört noggrann med att förebygga risker för mutor och annan korruption, som skulle kunna rikta sig mot verksamheten. År 2013 såg Ibrahim Khalifa till, att detta frågekomplex började komma upp för behandling uppe i själva nämnden i februari varje år.

Senast, med Ibrahim Khalifa som nämndordförande, skedde det i ett beslut den 17 februari 2015.

Man bedömde i beslutet, att det inom UAN-området främst var/är inom följande områden som risk för muta, bestickning och andra oegentligheter föreligger, nämligen försörjningsstöd, upphandling, gymnasieskolan, vuxenutbildning, rekrytering, representation och bisysslor.

För dessa områden går UAN noggrant igenom vilka riskerna är och hur handläggare och chefer ska bemöta dem. Området Gymnasieskolan får här utgöra exempel, där en del av resonemanget förs på följande sätt:
”Inom gymnasieskolan förekommer myndighetsutövning rörande enskild. Det sker till exempel i samband med betygssättning. Det finns då en risk att elev eller vårdnadshavare försöker påverka läraren att höja elevens betyg eller provresultat. För att möta denna risk förs en kontinuerlig dialog mellan lärare samt sambedömning vid betygssättning. Arlandagymnasiet har en rutin där lärare ska använda sig av en andra bedömning (”second opinion”) från en kollega, om en elev är missnöjd med betyget.”

På motsvarande sätt går UAN igenom riskerna inom de andra områdena.

Jag blev imponerad, när jag första gången läste ett sånt här årligen återkommande beslut. Man är inte van att se såna här dokument i de kommunala handlingarna.

Och på det här sättet har UAN, med Ibrahim Khalifa som ordförande, medvetandegjort riskerna och pekat ut hur de ska mötas. Jag kan intyga att UAN är tydligast bland kommunens nämnder om att adressera den här problematiken. Och jag vill därför hävda: Ibrahim Khalifa har varit och är en föregångsman mot mutor och korruption.

Nu säger den skeptiske läsaren att jag bara är ute för att försvara min partikamrat Ibo efter Uppdrag granskning. Och det går väl alltid att säga så för den som så vill.

Men ta del av verkligheten, läs till exempel UAN:s protokoll från 2015-02-17 § 19 och bilda dig en egen uppfattning. Då inser du att Uppdrag gransknings bild av Ibrahim Khalifa var fullständigt felaktig. Och att misstänkliggörandet av honom var fullständigt befängt.

  • David Lundqvist, enskild S-debattör

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening