Foto: Privat

Jag vill ha vinsttak i välfärden

Under den gångna veckan har vinstfrågan återigen debatterats flitigt, och den 24:e februari var det deadline för att skicka in remissvar om utredningen ”Ordning och reda i välfärden”. Mer än 13 000 remissvar har lämnats in till regeringen.

Sigtuna kommuns remissvar har i allt väsentligt skrivits av
kommunförvaltningen. I svaret uttalas, att kommunen inte utan vidare
skulle klara av en omställning till egen drift, om man efter ett infört
vinsttak skulle behöva överta den verksamhet, som privata utförare sköter idag, men kanske skulle vilja lämna. Själva den principiella huvudfrågan – vinstbegränsning eller ej – berörs knappast alls i svaret.

Inom de olika S-föreningarna i Sigtuna, däribland Märsta-S där jag är
medlem, avvaktar vi därför resultatet av socialdemokraternas kommande kongress. Där kommer den principiella huvudfrågan att avgöras för vårt partis del.

Det råder ingen tvekan bland den stora majoriteten socialdemokrater om att vinstjakten måste bort från kommunernas kärnverksamheter (vård, skola, omsorg) och frivilligverksamheter (kultur och fritid).
Kommunalskattebetalarnas pengar ska gå till vad de är avsedda för och inget annat.

Exemplen på de negativa konsekvenserna av dagens system med privata mellanhänder är alltjämt många, och det är svårt att stå upp för att vi bäst använder våra gemensamma resurser genom att låta dem på olika vägar i värsta fall hamna i skatteparadis.

Socialdemokraterna har en tradition av att gemensamt lösa svåra problem. Och som socialdemokrat vill jag inte stanna vid att bara tycka rätt. Fokus måste också vara att Vi få till en faktisk förändring. Även om en majoritet i riksdagen, bestående av alliansen och Sverigedemokraterna, nu motarbetar vinstbegränsningar inom välfärden, har flera partier tidigare erkänt delar av problemen med vinstjakt i skolan.

Till exempel har Alliansföreträdare uttalat att riskkapitalister inte ska
finnas som ägare i svensk skola. Så sent som i somras föreslog Moderaterna vinstförbud för skolor med dåliga resultat. En sådan insikt förpliktigar till annat än att bara säga nej till det föreslagna vinsttaket.

Omfattande utmaningar finns för skolan i Sverige och i Sigtuna. Menar vi allvar med att ta oss an dessa utmaningar, så måste vinstjakten upphöra. 80 procent av väljarna vill begränsa vinsterna i vården, omsorgen och skolan. Så vilket är argumentet mot att inte följa väljarnas vilja?

Jag har talat med många socialdemokrater i Sigtuna, partimedlemmar såväl som sympatisörer, och hittills har jag inte hittat en enda som är för obegränsade vinster inom välfärden som det är idag. Alla håller med om att det behövs ett vinsttak – helst ett vinstförbud – inom välfärden.

Jag ser fram emot att ha vinstbegränsning inom välfärden – helst
vinstförbud – som den största frågan nu inför valet 2018.

  • Lorenzo Garcia
    S-enskild debattör

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening