Jag vill ha vinsttak i välfärden
Under den gångna veckan har vinstfrågan återigen debatterats flitigt, och den 24:e februari var det deadline för att skicka in remissvar om utredningen ”Ordning och reda i välfärden”. Mer än 13 000 remissvar har lämnats in till regeringen.
Sigtuna kommuns remissvar har i allt väsentligt skrivits av
kommunförvaltningen. I svaret uttalas, att kommunen inte utan vidare
skulle klara av en omställning till egen drift, om man efter ett infört
vinsttak skulle behöva överta den verksamhet, som privata utförare sköter idag, men kanske skulle vilja lämna. Själva den principiella huvudfrågan – vinstbegränsning eller ej – berörs knappast alls i svaret.
Inom de olika S-föreningarna i Sigtuna, däribland Märsta-S där jag är
medlem, avvaktar vi därför resultatet av socialdemokraternas kommande kongress. Där kommer den principiella huvudfrågan att avgöras för vårt partis del.
Det råder ingen tvekan bland den stora majoriteten socialdemokrater om att vinstjakten måste bort från kommunernas kärnverksamheter (vård, skola, omsorg) och frivilligverksamheter (kultur och fritid).
Kommunalskattebetalarnas pengar ska gå till vad de är avsedda för och inget annat.
Exemplen på de negativa konsekvenserna av dagens system med privata mellanhänder är alltjämt många, och det är svårt att stå upp för att vi bäst använder våra gemensamma resurser genom att låta dem på olika vägar i värsta fall hamna i skatteparadis.
Socialdemokraterna har en tradition av att gemensamt lösa svåra problem. Och som socialdemokrat vill jag inte stanna vid att bara tycka rätt. Fokus måste också vara att Vi få till en faktisk förändring. Även om en majoritet i riksdagen, bestående av alliansen och Sverigedemokraterna, nu motarbetar vinstbegränsningar inom välfärden, har flera partier tidigare erkänt delar av problemen med vinstjakt i skolan.
Till exempel har Alliansföreträdare uttalat att riskkapitalister inte ska
finnas som ägare i svensk skola. Så sent som i somras föreslog Moderaterna vinstförbud för skolor med dåliga resultat. En sådan insikt förpliktigar till annat än att bara säga nej till det föreslagna vinsttaket.
Omfattande utmaningar finns för skolan i Sverige och i Sigtuna. Menar vi allvar med att ta oss an dessa utmaningar, så måste vinstjakten upphöra. 80 procent av väljarna vill begränsa vinsterna i vården, omsorgen och skolan. Så vilket är argumentet mot att inte följa väljarnas vilja?
Jag har talat med många socialdemokrater i Sigtuna, partimedlemmar såväl som sympatisörer, och hittills har jag inte hittat en enda som är för obegränsade vinster inom välfärden som det är idag. Alla håller med om att det behövs ett vinsttak – helst ett vinstförbud – inom välfärden.
Jag ser fram emot att ha vinstbegränsning inom välfärden – helst
vinstförbud – som den största frågan nu inför valet 2018.
- Lorenzo Garcia
S-enskild debattör
redaktion@marsta.nu