Foto: Jamshid Jamshidi

Vi måste ta den psykiska ohälsan bland många unga på allvar

Återigen slås larm om att den psykiska ohälsan bland barn ökar. BRIS redovisar i sin årsrapport att fyra av tio samtal handlade om psykisk ohälsa: ångest, uppgivenhet, ensamhet, självdestruktivitet och självmordstankar.

Detta är ett av vår tids största samhällsproblem. Orsaken bakom denna mörka utveckling är inte klarlagd. Det finns en paradox i att den materiella standarden ökat för de allra flesta samtidigt som unga mår allt sämre. Kristdemokraterna vill se en bred nationell utredning som undersöker orsakerna, följt av en handlingsplan. Men vi kan inte vänta tills den är klar. Insatser krävs nu. Att barn som mår dåligt får stöd och hjälp skyndsamt är nyckeln till ett snabbt tillfrisknande.

Tyvärr visar BRIS rapport att barn som lyckas ta steget att söka hjälp bemöts med dålig information, långa köer och bristande delaktighet i beslut som rör dem. Det är oacceptabelt. Vi vill kraftigt förstärka arbetet med att korta köerna till BUP genom att avsätta mer pengar. Vi vill också utveckla elevhälsovården för att tidigt upptäcka och erbjuda stöd. På många skolor finns skolsjuksköterska bara tillgänglig ett par timmar i veckan varför en elevhälsogaranti behövs som garanterar kontakt med elevhälsan inom ett dygn.

Dessa insatser som vi föreslår skulle göra skillnad, men kan inte ersätta att barn har närvarande vuxna att anförtro sig åt när de mår dåligt. Det handlar i första hand om föräldrar, som både behöver känna att de har en viktig roll och ges bättre förutsättningar att orka med. Att kombinera arbete och familjeliv är tufft, speciellt om ens barn inte mår bra. Föräldrar kan i en sådan situation behöva verktyg och rådgivning varför vi vill göra det obligatoriskt för kommunerna att erbjuda alla föräldrar föräldrastödsprogram.

Men när barnet mår dåligt orsakat av brister i familjesituationen är stärkt elevhälsa, BUP och en fungerande socialtjänst viktiga. Och ett starkt civilsamhälle med ideella ledare som med ökat stöd från kommunen, fortfarande är en fantastisk outnyttjad resurs. Att det finns andra vuxna än föräldrar som ser och uppmärksammar barns situation är avgörande i många fall.

Närvarande vuxna behövs inte minst som en motkraft mot de kränkningar och det hat på internet som aldrig tar paus. Många barn och unga växer idag tyvärr upp i tron att hat och hot är något man måste stå ut med. När nätet idag blivit nästan lika viktigt som fysiska möten måste våra lagar gälla även där. Lagstiftning behöver ses över och ändras nu. Polisen måste dessutom ges ökade möjligheter att agera på nätet.

Det är dags att vi hörsammar den alarmklocka som BRIS rapport utgör. Insatser behövs på många plan Även här i Sigtuna. Det kan inte vänta.

  • Karsten Bjärbo (KD), gruppledare

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening