Bergqvist och WesterholmFoto: Pressbild/Liberalerna

Våld mot årsrika

Utsatthet för våld och övergrepp i nära relationer går inte i pension. Tvärtom är det vanligt att problemet blir värre ju äldre man blir. För vissa kan det vara tillfället det börjar, både för offret och förövaren. Det här våldet talas det allt för lite om. När frågorna kommer på tal drar Socialdemokraterna reformerna i långbänk. Att inte ta våld och övergrepp mot äldre på allvar tolkar vi som ren och skär åldersdiskriminering.

Den som blivit sårbar på grund av ålder och sjukdom kan lättare utnyttjas och kränkas. Det handlar om olika sorters våld, fysiskt, psykiskt, finansiellt och sexuellt, som även människor högt upp i åren kan råka ut för. Vanvård räknas också dit.

Man skäms för att berätta. Man skäms därför att förövarna kan vara en maka eller make, eller söner och döttrar. Inte heller går man till polisen och anmäler sin son eller dotter. Sjukvården när sjukvården ser skadorna riskerar de att inte fångas upp. ”Äldre kan ju ramla och slå sig på olika sätt”. Inget av våra skyddsnät fångar upp den terror som offret blivit utsatt för.

Vår uppgift har alltid varit att föra de individers talan som har svårt att göra sig hörda. Liberalerna tänker därför fortsätta arbetet med att sätta äldrevåldet på agendan.

Världshälsoorganisationen WHO ser allvarligt på våld och övergrepp mot årsrika i nära relationer och har klassat det som ett folkhälsoproblem eftersom det är så vanligt. WHO bekräftar även att det är en form av åldersdiskriminering.

Liberalernas kamp för individen och rivande av fördomsfulla hinder har gjort Sverige till ett rikt och humant land. Ska vi fortsätta vara det måste våldet mot årsrika och åldersdiskriminering bekämpas. Det vi behöver är en kartläggning om våld och övergrepp mot årsrika i nära relationer värd namnet om hur vanligt problemet är idag. Att lyfta problemet, ge information vart man kan vända sig är ytterligare ett steg.

Det har man infört på Gotland med goda resultat och borde införas över hela landet. Lyckosamma exempel får inte stanna lokalt utan behöver komma alla till del, oavsett vart man bor i landet.

Från regeringens sida hänvisar man hela tiden till att det är ett pågående arbete på regeringskansliet. Det duger inte. Konkreta åtgärder krävs här och nu. Den som är utsatt för våld kan inte vänta.

  • Barbro Westerholm (L), Talesperson för årsika
  • Pernilla Bergqvist (L), Gruppledare och toppkandidat för Liberalerna i Sigtuna kommun

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening