Foto: Pressbild/Erik Nordblad

Något måste göras

Det är två saker som oroar mig allra mest: Hur vissa beter sig mot andra människor och hur vi behandlar vår jord. Samhällsklimatet har hårdnat och flera känner att det är okej att häva ur sig vad som helst, i synnerhet på sociala medier. Det är lätt att gilla eller dela något. Men stämmer det som står eller är det bara där för att du ska reagera och sen gå vidare till nästa inlägg?

Källkritik är ett oerhört viktigt ämne. Jag fick lära mig det i skolan och då fanns inte sociala medier som idag. Man ska alltid försöka tänka en gång före och ställa sig frågan, stämmer detta verkligen? Är du osäker, låt bli att gilla eller undersök om det verkligen stämmer.

Skulle du kunna stå för det när du är i skolan och pratar med kompisarna, på arbetet med kollegorna eller på gården med grannarna? Det du gör på sociala medier är lika mycket på riktigt som allt annat du gör och det går inte att skylla bort.

Angående hur vi behandlar vår jord är jag riktigt bedrövad över vad vi håller på att göra. Hur den priviligierade eliten har prioriterat vinst istället för att ta hand om det vi har. Nu har vi kommit så långt att vi inte kan smådutta längre. Vi märker redan av klimatförändringarna genom mer extremt väder såsom den varma och torra sommaren. Många tror att det inte längre är möjligt att uppnå 1,5-gradersmålet, och om vi skall ha någon chans att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader måste vi storsatsa tillsammans. Vi kan inte lägga ansvaret på enskilda individer, utan måste enas politiskt om en radikal omställning av samhället.

Vänsterpartiet vill att man inrättar en grön statlig investeringsbank med minst 100 miljarder kronor i kapital. Ur denna ska stora och små företag liksom regioner och kommuner kunna låna pengar för gröna investeringar till låg ränta. Vi vill också fasa ut de miljöskadliga subventionerna och investera i det som ställer om. Lokalt vill vi införa att alla politiska beslut föregås av en konsekvensanalys gällande klimat- och miljöpåverkan. Detta måste genomsyra allt vi gör för att vi ska kunna vända på utvecklingen som annars väntar.

Jag har tänkt många gånger på vad jag ger mig in i. Men jag känner att det som behövs är mer än vad jag kan göra ensam. Jag vill försöka ta hand om det vi har så våra barn och deras barn kan leva på den jord som vi har tillsammans.

  • Niklas Andersson (V)

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening