MP:s orealistiska drömmar sprider lögner i debatten
MP:s orealistiska drömmar sprider lögner i debatten I föregående fyra mandatperioder satt Miljöpartiet med i Sigtuna kommuns politiska majoritet och styrde kommunen. Ändå tog de inte fram några av de planer och program som nu efterfrågas. Kanske är det lika bra det.
I Aktuell Hållbarhets miljöranking har kommunen i snitt legat på 27:e plats över åren. I år hamnade kommunen på plats 101. Miljöfrågan är högt prioriterad i kommunens verksamheter. Olyckligt nog har kommunen inte svarat på alla frågor vilket krävs för att få poäng. Det finns ingenting som säger att kommunen s k a svara på alla frågor som skickas ut, det är frivilligt. Däremot kan även jag tycka att det är bra om vi faktiskt svarar för att ge en alla invånare en rättvisande bild av kommunens arbete.
I rankingen finns det med statistik inom klimatområdet som inte funnits med i tidigare mätningar. Till exempel mäts nu koldioxidutsläpp per invånare. Där ligger Sigtuna kommun mycket högt p g a transporter och arbetsmaskiner vid Arlanda, som kommunen inte kan påverka.
Sigtuna har tio naturreservat mot exempelvis två i Täby, två i Danderyd, fyra i Sollentuna o s v. Vad är det egentligen vi är sämst på – att skapa naturreservat eller att ta så mycket land i anspråk som möjligt?
Vi har planerings- och kunskapsunderlag för Grön infrastruktur enligt Boverkets modell. Det är ett centralt verktyg för att bevara och utveckla grönstrukturen och ekosystemtjänsterna i planering, byggande och förvaltning. Ett hållbart energisystem bygger på förnybar energi och minskad energianvändning. Genom energi- och klimatrådgivningen erbjuder Sigtuna kommun gratis och opartisk rådgivning till såväl privatpersoner som organisationer samt små och mellanstora företag i kommunen.
Kommunen främjar en minskad energianvändning i den fysiska planeringen genom att prioritera bebyggelseutveckling i kollektivtrafiknära lägen samt att verka för att hållbara transportval ska vara attraktiva. Kommunens strategiska inriktningar för klimatsmart samhällsplanering, byggnation och energi samt resor och transporter, beskrivs också i Plan för Klimatsmart Sigtuna.
Från jordbruksmarkerna får vi mat, energi och andra förnödenheter.
Jordbrukslandskapen hyser dessutom ytterligare en mängd värden, bland annat för biologisk mångfald, kulturmiljö och rekreation. Jordbruksmark har tagits fram i den fysiska planeringen för att ge stöd i hur Sigtuna kommun ska växa strategiskt och hållbart med hänsyn till värdena i jordbruksmarker och jordbrukslandskap. Till detta kan läggas arbetet med den nya skogsbruksplanen.
Sigtuna kommun följer de högt ställda klimat- och miljömålen och arbetar aktivt med dessa frågor. Det handlar om ett långsiktigt och grundligt arbete som gör skillnad, och inte snabba symbolåtgärder av den sort MP brukar förespråka.
Jag vill avsluta med att bemöta MP:s rader om att ”kommunen påstår sig ha”. Det är ganska osmakligt att i en insändare ge sig på kommunens tjänstepersoner på detta sätt. Det tar jag helt avstånd ifrån.
- Gill Brodin (C), Ordförande Agenda 2030 utskottet
Vice ordförande Bygg och Miljönämnden
redaktion@marsta.nu