Foto: NewFace/Jeanette Sundin

Minska sårbarheten för företagare i Sigtuna kommun

Efter en efterlängtad vår och sommar där vi har kunnat resa och träffas utan begränsande pandemirestriktioner är effekterna av att vi har ett krig som pågår i vår närhet uppenbara.

Vi ser tydliga tecken på att vi är på väg in i en lågkonjunktur, där de flesta av oss kommer att behöva dra ner på utgifter för att pengarna ska räcka. Globalt har riskerna för en allvarlig livsmedelskris ökat dramatiskt och i Europa kommer den fortsatta bristen på energi i vinter få genomgripande konsekvenser för hushåll och företag, trots att vi i Sverige bidrar med en stor och viktig export av energi. De sämre tider som väntar i vinter, och sannolikt även längre fram, kan leda till att flera företag tvingas att friställa personal, eller gå i konkurs. Trots detta har jobb och företagande nästintill varit en icke-fråga i valrörelsen.

Vårt näringsliv är sårbart
Vi har en fantastisk resurs av kreativa företagare i kommunen, inte minst småföretagare. Innovativa företagare bidrar med lösningar vi behöver för att klara samhällsutmaningar på både på kort och lång sikt. Men kommunens näringsliv har en allvarlig sårbarhet som inte minst blev tydlig under pandemin, då Sigtuna var en av de kommuner i landet som drabbades extra hårt av arbetslöshet. Sårbarheten beror på att en mycket stor andel av alla jobb i kommunen är beroende av att flygen lyfter på Arlanda.

Ca 30% av alla jobb i kommunen finns i transport- och magasinering, vilket är sex gånger högre än riksgenomsnittet. De fem vanligaste yrkena i kommunen är alla knutna till den branschen. Vi har också dubbelt så många jobb inom hotell- och restaurangbranschen som i landet i övrigt (se Företagsfakta Sigtuna Kommun, utgiven av Företagarna, mars 2022). Till det kan vi lägga alla jobb inom handel som gynnas av turism och besöksindustrin. Många av oss i kommunen jobbar med andra ord i branscher som drabbas extra hårt när det är sämre tider, då vi måste spara in på resor, restaurangbesök, handel och hotellnätter.

Vi behöver också påminna oss om att vi lever i en ekonomi där stora och viktiga industri- och jordbruksområden allt oftare, och med allt mer katastrofala konsekvenser, drabbas av skadliga värmeböljor, långvarig torka, bränder eller omfattande översvämningar. Följden blir komponentbrist, livsmedelsbrist, svikande kundunderlag och tuffare förutsättningar för företag, även i vår kommun.

Frågan om trygghet måste breddas
Den trygghet och välfärd vi vant oss vid i Sverige är beroende av att vi har jobb att gå till, att många vågar ta steget att starta företag och anställa fler när det går bra, att vi kan skaffa oss utbildning som leder vidare i arbetslivet. Kort och gott, att vi kan försörja oss och sträcka oss mot våra visioner, mål och drömmar. Den ensidiga trygghetsdebatten om “brott och straff” skymmer dock sikten för det som gör att vi faktiskt kan prata om en trygghet som är hotad av våld där vi bor och arbetar. Det kriminella våldet är ett allvarligt samhällsproblem, men det betyder inte att vi kan släppa greppet om hur vi skapar bättre möjligheter för jobb och företagande. I ett läge där vi på grund av krig i ett grannland är på väg in i en lågkonjunktur behöver frågan om trygghet breddas.

En grön vision för minskad sårbarhet
Istället för att förvärra situationen och tränga in allt fler av kommunens företag och jobb i en bransch med stora framtida osäkerheter – genom att bygga ut Arlanda med en fjärde bana och knyta fler företag till flyget som Moderaterna och andra partier föreslår – behöver vi göra strategiska satsningar för att öka mångfalden av branscher och företagare, och bryta enfalden i kommunledningens näringslivspolitik.

För Miljöpartiet de gröna i Sigtuna kommun är det centralt att driva en ansvarsfull politik som ger förutsättningar för ett robust och nyskapande företagande i kommunen. När de andra partierna i stort sett verkar ha släppt ansvaret i den frågan, tänker vi inte titta bort. Inga politiska mål om trygghet, vård, skola, omsorg och brottsbekämpning, kommer kunna nås om vi inte också skapar förutsättningar för ett mer motståndskraftigt och mångsidigt näringsliv där företag kan utvecklas i takt med de stora och snabba förändringar vi står inför.

Så vad kan vi göra?
Miljöpartiet kommer att arbeta för att långsiktigt minska näringslivets sårbarhet i vår kommun.

  • Vi behöver skapa förutsättningar för jobbskapande i nya växande branscher.
  • Vi behöver ge alla företagare och branscher goda möjligheter att tackla utmaningar med innovativa lösningar, energieffektivisering och minskat beroende av fossil energi.
  • Vi behöver kraftfulla styrmedel för att skapa framtidstro där företag ges tydliga och långsiktiga förutsättningar att utvecklas och stärka sin konkurrenskraft – att införa en koldioxidbudget som visar hur kommunens utsläpp ska minska är nödvändigt.
  • Vi behöver dra nytta av kommunens närhet till världsledande universitet i Uppsala och Stockholm, och den potential för nyskapande som det ger. Här måste vi göra mer än att bara satsa på fler jobb inom flyg- och lagerbranschen.
  • Vi behöver stärka kommunens samverkan med företag och yrkesutbildning för att bygga upp ny kunskap och kompetens som kan möta framtida arbetskraftsbehov.

Att låta gårdagens utveckling fortsätta, när vi behöver tänka nytt och vända en utveckling som leder till en allt högre grad av risk och sårbarhet för kommunens företagare – det är motsatsen till ansvarsfullt ledarskap. Att bara fokusera på “mer av samma” är en visionsfattig, slapp och ansvarslös politik som innebär en ökad ekonomisk otrygghet framöver. För oss alla. Kommunanställda, anställda i näringslivet och företagare.

  • Lowe Börjeson
    Kandidat till kommunfullmäktige, Miljöpartiet de gröna i Sigtuna kommun

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

eu-valet

Rösta för en tryggare Sigtuna kommun

Insändare Moderaterna vill använda Europasamarbetet för att göra Sverige tryggare. Därför vill vi dra in den fria rörligheten för kriminella, inrätta en europeisk specialpolis och ge polisen bättre verktyg för att bekämpa brottsligheten. Vår politik kommer att göra Sigtuna kommun tryggare.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening