Foto: NewFace/Jeanette Sundin

Minska sårbarheten för företagare i Sigtuna kommun

Efter en efterlängtad vår och sommar där vi har kunnat resa och träffas utan begränsande pandemirestriktioner är effekterna av att vi har ett krig som pågår i vår närhet uppenbara.

Vi ser tydliga tecken på att vi är på väg in i en lågkonjunktur, där de flesta av oss kommer att behöva dra ner på utgifter för att pengarna ska räcka. Globalt har riskerna för en allvarlig livsmedelskris ökat dramatiskt och i Europa kommer den fortsatta bristen på energi i vinter få genomgripande konsekvenser för hushåll och företag, trots att vi i Sverige bidrar med en stor och viktig export av energi. De sämre tider som väntar i vinter, och sannolikt även längre fram, kan leda till att flera företag tvingas att friställa personal, eller gå i konkurs. Trots detta har jobb och företagande nästintill varit en icke-fråga i valrörelsen.

Vårt näringsliv är sårbart
Vi har en fantastisk resurs av kreativa företagare i kommunen, inte minst småföretagare. Innovativa företagare bidrar med lösningar vi behöver för att klara samhällsutmaningar på både på kort och lång sikt. Men kommunens näringsliv har en allvarlig sårbarhet som inte minst blev tydlig under pandemin, då Sigtuna var en av de kommuner i landet som drabbades extra hårt av arbetslöshet. Sårbarheten beror på att en mycket stor andel av alla jobb i kommunen är beroende av att flygen lyfter på Arlanda.

Ca 30% av alla jobb i kommunen finns i transport- och magasinering, vilket är sex gånger högre än riksgenomsnittet. De fem vanligaste yrkena i kommunen är alla knutna till den branschen. Vi har också dubbelt så många jobb inom hotell- och restaurangbranschen som i landet i övrigt (se Företagsfakta Sigtuna Kommun, utgiven av Företagarna, mars 2022). Till det kan vi lägga alla jobb inom handel som gynnas av turism och besöksindustrin. Många av oss i kommunen jobbar med andra ord i branscher som drabbas extra hårt när det är sämre tider, då vi måste spara in på resor, restaurangbesök, handel och hotellnätter.

Vi behöver också påminna oss om att vi lever i en ekonomi där stora och viktiga industri- och jordbruksområden allt oftare, och med allt mer katastrofala konsekvenser, drabbas av skadliga värmeböljor, långvarig torka, bränder eller omfattande översvämningar. Följden blir komponentbrist, livsmedelsbrist, svikande kundunderlag och tuffare förutsättningar för företag, även i vår kommun.

Frågan om trygghet måste breddas
Den trygghet och välfärd vi vant oss vid i Sverige är beroende av att vi har jobb att gå till, att många vågar ta steget att starta företag och anställa fler när det går bra, att vi kan skaffa oss utbildning som leder vidare i arbetslivet. Kort och gott, att vi kan försörja oss och sträcka oss mot våra visioner, mål och drömmar. Den ensidiga trygghetsdebatten om “brott och straff” skymmer dock sikten för det som gör att vi faktiskt kan prata om en trygghet som är hotad av våld där vi bor och arbetar. Det kriminella våldet är ett allvarligt samhällsproblem, men det betyder inte att vi kan släppa greppet om hur vi skapar bättre möjligheter för jobb och företagande. I ett läge där vi på grund av krig i ett grannland är på väg in i en lågkonjunktur behöver frågan om trygghet breddas.

En grön vision för minskad sårbarhet
Istället för att förvärra situationen och tränga in allt fler av kommunens företag och jobb i en bransch med stora framtida osäkerheter – genom att bygga ut Arlanda med en fjärde bana och knyta fler företag till flyget som Moderaterna och andra partier föreslår – behöver vi göra strategiska satsningar för att öka mångfalden av branscher och företagare, och bryta enfalden i kommunledningens näringslivspolitik.

För Miljöpartiet de gröna i Sigtuna kommun är det centralt att driva en ansvarsfull politik som ger förutsättningar för ett robust och nyskapande företagande i kommunen. När de andra partierna i stort sett verkar ha släppt ansvaret i den frågan, tänker vi inte titta bort. Inga politiska mål om trygghet, vård, skola, omsorg och brottsbekämpning, kommer kunna nås om vi inte också skapar förutsättningar för ett mer motståndskraftigt och mångsidigt näringsliv där företag kan utvecklas i takt med de stora och snabba förändringar vi står inför.

Så vad kan vi göra?
Miljöpartiet kommer att arbeta för att långsiktigt minska näringslivets sårbarhet i vår kommun.

  • Vi behöver skapa förutsättningar för jobbskapande i nya växande branscher.
  • Vi behöver ge alla företagare och branscher goda möjligheter att tackla utmaningar med innovativa lösningar, energieffektivisering och minskat beroende av fossil energi.
  • Vi behöver kraftfulla styrmedel för att skapa framtidstro där företag ges tydliga och långsiktiga förutsättningar att utvecklas och stärka sin konkurrenskraft – att införa en koldioxidbudget som visar hur kommunens utsläpp ska minska är nödvändigt.
  • Vi behöver dra nytta av kommunens närhet till världsledande universitet i Uppsala och Stockholm, och den potential för nyskapande som det ger. Här måste vi göra mer än att bara satsa på fler jobb inom flyg- och lagerbranschen.
  • Vi behöver stärka kommunens samverkan med företag och yrkesutbildning för att bygga upp ny kunskap och kompetens som kan möta framtida arbetskraftsbehov.

Att låta gårdagens utveckling fortsätta, när vi behöver tänka nytt och vända en utveckling som leder till en allt högre grad av risk och sårbarhet för kommunens företagare – det är motsatsen till ansvarsfullt ledarskap. Att bara fokusera på “mer av samma” är en visionsfattig, slapp och ansvarslös politik som innebär en ökad ekonomisk otrygghet framöver. För oss alla. Kommunanställda, anställda i näringslivet och företagare.

  • Lowe Börjeson
    Kandidat till kommunfullmäktige, Miljöpartiet de gröna i Sigtuna kommun

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening