Kan en bostad vara hur liten som helst
Den bostadspolitik som kommunledningen (M,C,L,KD och SfS) i Sigtuna kommun bedriver är inte lätt att begripa sig på.
I Sigtuna kommun finns det bostäder på endast 10-15 kvm, och utan fönster, det är nästan som fängelseceller. Skillnaden är väl att fängelseceller har både dörr och fönster. Kommunledningen är medveten om detta, men gör inget åt det. Det var tänkt som vandrarhem, men har blivit permanent boende. Detta har påtalats till Mats Weibull (M) 1 september 2021 i mejl, men varken han eller någon annan har svarat. Efter fråga får vi veta att mejlet inte registrerats i diariet!
Det är en skam för vår kommun att det finns så små bostäder, och där enda ljusinsläppet är genom en frostad glasruta i dörren. Men kommunledningen verkar tycka att det är OK. Vi tycker det är att utnyttja människor som desperat söker en bostad.
Hyreskontrakten gäller 4 mån med automatisk förlängning, och det är en uppsägningstid på 3 månader. De vi träffat har bott där i ca 2 år, allt sammantaget visar tydligt att det är fast boende. Dörrarna stod på vid gavel när vi var där, det är enda möjligheten att få in frisk luft, ljus och se ut. Nu var det varmt ute men hur blir det till vintern, med dörren stängd utan möjlighet att se ut?
Hyresvärden tar ut 7000,-/mån i hyra plus en deposition på 7000,- vid inflyttning.
Det är ca 3 gånger så hög hyra per kvadratmeter jämfört med en normal 3-rummare i nyproduktion. Det är orimligt hög hyra, och det är inte seriöst i våra ögon. Vi har hört att en företrädare för kommunledningen uttalat sig positivt om den aktuella hyresvärden. Det är obegripligt hur någon kan göra det.
Utanför bostäderna finns något som påminner om loftgång, byggd i trä. Detta är förvånande då kommunledningen anser att loftgångar är otrygga, och andra fastighetsägare inte tillåts bygga med loftgång. Men det är tydligen OK med loftgångsliknande byggnation i trä utanför dörren till bostäder där enda vägen ut är via denna träkonstruktion. Vad händer om det börjar brinna utanför dörren? I det här fallet skulle vi instämma i att det är otryggt. Är det enligt detaljplanen ens tillåtet med bostäder, på den aktuella fastigheten?
Alla behandlas inte på samma sätt, man kan fråga sig varför?
Wåhlins Fastigheter vill bygga till sina hus i centrala Märsta, med loftgångar som på befintliga hus, deras bygglovsansökan avslås av kommunledningen. Kommunledningen hävdar att loftgångar skapar otrygghet, något som det saknas belägg för. Tvärtom så framgår det av BO-Trygg 2030 att öppna lösningar, där personer som vistas på fastigheten är synliga, ökar tryggheten. Bland annat förespråkar man entréer med glaspartier, så man ser in från flera håll. Wåhlins Fastigheter överklagar avslaget, och får rätt i första instans. Kommunen går då vidare till nästa instans, och även där får Wåhlins Fastigheter rätt.
Då, efter att ha förhalat processen i två år, kommer kommunledningen på, den i deras tycke smarta idén, att ändra detaljplanen så att loftgångar inte blir tillåtet. Och nu avslås ansökan enligt de nya reglerna. Okej eller fulspel? Döm själv, men det är ungefär som att ändra reglerna mitt under en pågående fotbollsmatch. Vem skulle acceptera det?
Resultatet av kommunledningens (M,C,L,KD och SfS) handlande är att ca 40 bostäder inte blivit byggda, i en tid då behovet av fler bostäder är skriande.
Slutsatsen är att om Wåhlins fått bygga enligt ursprunglig plan, så hade kanske de som bor i de ovärdiga bostäderna, haft en bostad med normal standard. Det är väl ingen som tror annat än att de skulle önskat det?
Bostäder som saknar bygglov stoppas inte, och inkommande post som inte diarieförs, är det så här det ska vara? Fundera på det innan du röstar i årets val, den 12 september är det för sent. I våra bostadsområden är valdeltagandet generellt lågt, mycket lägre än där man äger sitt boende. Låt oss ändra på det i detta val, om inte vi hyresgäster tänker på vårt bästa så gör ingen det.
- Hyresgästföreningen Sigtuna
Styrelsen
redaktion@marsta.nu