Foto: Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen är kritisk till bostadspolitiken i Sigtuna kommun

Vi har en lång bostadskö i Sigtuna kommun, precis som i kringliggande kommuner. Trots det planerar kommunledningen att endast bygga 170 hyresrätter 2022-2026, samtidigt som minst lika många försvinner genom ombildningar.

Det är ingen hållbar bostadspolitik att hyresrätterna inte blir fler på 4 år. Bostadskön byggs inte bort om man bara bygger bostäder med äganderätt. Den Moderatledda kommunledningen försvarar sin bostadspolitik med att de vill minska segregationen och öka tryggheten. Fakta talar för att det man uppnår är det motsatta. De ombildningar som sker är i områden där hyresrätten utgör ett värdefullt komplement till de äganderätter som finns i närområdet. Sett till hela kommunen leder det snarast till ökad segregation.

I Brännbo tvingas Rikshem bygga 150 bostadsrätter som ersättning för de 76 hyresrätter som finns där idag. Detta ökar knappast tryggheten för de personer som bor i hyresrätterna idag – deras hem försvinner och det är brist på hyresrätter. De områden som ombildas i Pilsbo är redan idag bland de tryggaste områdena, så inte heller där ökar tryggheten. Kommunledningens prat är bara tomma ord och blå dunster i våra ögon.

För allas rätt till en bostad behövs hyresrätter, alla har inte möjlighet att, eller vill inte, köpa sig en bostad. Genom ombildning av hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet hyresrätter, och ett fåtal hyresgäster erbjuds att göra ett ekonomiskt klipp på övriga hyresgästers bekostnad. Oftast är det hyresrätter i de mest attraktiva områdena som ombildas och det stänger ute hyresgäster från att bo där. Ska hyresgäster bara hänvisas till höghus och mindre attraktiva områden? Det tycker inte vi.

Den Moderatledda kommunledningen har beslutat att SigtunaHem primärt ska bygga villor och bostadsrätter. Vi är kritiska till att vi hyresgäster, genom våra hyror, delvis ska vara med och finansiera detta. Vi vill att SigtunaHem ska vara starkt och stabilt, ett bolag som bygger, äger och förvaltar hyresrätter. Andra bolag får ägna sig åt att bygga äganderätter.

Vi säger nej till vinstuttag och aktieutdelning från SigtunaHem. Kommunledningen har tagit ut drygt 30 miljoner ur SigtunaHem under åren 2017-2022. Våra hyresinbetalningar har gått till att stärka kommunens finanser i stället för att stärka SigtunaHem, och det leder till att bolaget får svårare att möta de behov som finns.

Kommunledningen använder oss, SigtunaHems hyresgäster, som en mjölkko för att finansiera sin politik. Vi som är hyresgäster hos SigtunaHem betalar skatt precis som övriga invånare i kommunen, och motsätter oss denna extra beskattning. Övriga kommun-innevånare beskattas inte på samma sätt, tvärtom kan de som äger sitt boende få bidrag i form av ROT och RUT.

  • Hans Törnqvist, Ordförande Hyresgästföreningen Sigtuna

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Debatt David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Debatt Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Debatt Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Debatt I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Debatt Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Debatt Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Debatt Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Debatt Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

Låt badhusen fortsätta vara kommunalt drivna

Debatt I ett extrainsatt sammanträde i Kultur- och fritidsnämnden beslutade majoriteten, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna samt Samling för Sigtuna, att privatisera kommunens badhus.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Debatt Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Debatt Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Debatt Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Debatt I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening