Hyresgästföreningen är kritisk till bostadspolitiken i Sigtuna kommun
Vi har en lång bostadskö i Sigtuna kommun, precis som i kringliggande kommuner. Trots det planerar kommunledningen att endast bygga 170 hyresrätter 2022-2026, samtidigt som minst lika många försvinner genom ombildningar.
Det är ingen hållbar bostadspolitik att hyresrätterna inte blir fler på 4 år. Bostadskön byggs inte bort om man bara bygger bostäder med äganderätt. Den Moderatledda kommunledningen försvarar sin bostadspolitik med att de vill minska segregationen och öka tryggheten. Fakta talar för att det man uppnår är det motsatta. De ombildningar som sker är i områden där hyresrätten utgör ett värdefullt komplement till de äganderätter som finns i närområdet. Sett till hela kommunen leder det snarast till ökad segregation.
I Brännbo tvingas Rikshem bygga 150 bostadsrätter som ersättning för de 76 hyresrätter som finns där idag. Detta ökar knappast tryggheten för de personer som bor i hyresrätterna idag – deras hem försvinner och det är brist på hyresrätter. De områden som ombildas i Pilsbo är redan idag bland de tryggaste områdena, så inte heller där ökar tryggheten. Kommunledningens prat är bara tomma ord och blå dunster i våra ögon.
För allas rätt till en bostad behövs hyresrätter, alla har inte möjlighet att, eller vill inte, köpa sig en bostad. Genom ombildning av hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet hyresrätter, och ett fåtal hyresgäster erbjuds att göra ett ekonomiskt klipp på övriga hyresgästers bekostnad. Oftast är det hyresrätter i de mest attraktiva områdena som ombildas och det stänger ute hyresgäster från att bo där. Ska hyresgäster bara hänvisas till höghus och mindre attraktiva områden? Det tycker inte vi.
Den Moderatledda kommunledningen har beslutat att SigtunaHem primärt ska bygga villor och bostadsrätter. Vi är kritiska till att vi hyresgäster, genom våra hyror, delvis ska vara med och finansiera detta. Vi vill att SigtunaHem ska vara starkt och stabilt, ett bolag som bygger, äger och förvaltar hyresrätter. Andra bolag får ägna sig åt att bygga äganderätter.
Vi säger nej till vinstuttag och aktieutdelning från SigtunaHem. Kommunledningen har tagit ut drygt 30 miljoner ur SigtunaHem under åren 2017-2022. Våra hyresinbetalningar har gått till att stärka kommunens finanser i stället för att stärka SigtunaHem, och det leder till att bolaget får svårare att möta de behov som finns.
Kommunledningen använder oss, SigtunaHems hyresgäster, som en mjölkko för att finansiera sin politik. Vi som är hyresgäster hos SigtunaHem betalar skatt precis som övriga invånare i kommunen, och motsätter oss denna extra beskattning. Övriga kommun-innevånare beskattas inte på samma sätt, tvärtom kan de som äger sitt boende få bidrag i form av ROT och RUT.
- Hans Törnqvist, Ordförande Hyresgästföreningen Sigtuna
redaktion@marsta.nu