Olov Holst och Mats WeibullFoto: Moderaterna

Försenade projekt på Strandpromenaden och Hamnplan i Sigtuna stad

Vi får en del frågor och synpunkter på de pågående arbetena på Strandpromenaden och Hamnplan i Sigtuna stad. En del av dem är upprörda över att det pågår byggnation mitt under turistsäsongen. Vi delar till fullo den upprördheten.

Bakgrunden är följande – upprustningen av såväl Strandpromenaden som Hamnplan ingår i ett större projekt som syftar till att lyfta centrala platser i hela kommunen som alltför länge tillåtits förfalla. Inte minst Sigtuna stad är med sin medeltida stadskärna ett av Sveriges mest eftertraktade besöksmål och även ett viktigt och omtyckt besöksmål för kommunens egna invånare. I Sigtuna stad är projekten indelade i fyra faser. Först ut var förvandlingen av Borgmästarängen som slutfördes 2020. Därefter påbörjades upprustningen av Strandpromenaden där området runt minigolfbanan var steg ett. Det nu pågående arbetet är steg två. Parallellt med detta påbörjades också arbetet med Hamnplan. Båda dessa projekt har föregåtts av omfattande medborgardialoger där alla haft en möjlighet att inkomma med idéer och synpunkter. Den fjärde fasen kommer omfatta Stora gatan och de kringliggande gränderna.

Tidigt i höstas togs beslutet att sätta igång arbetet med såväl Strandpromenadens andra fas som Hamnplans omdaning. Den väldigt tydliga instruktionen från kommunledningen var att båda dessa arbeten skulle vara klara senast 30 juni. Vikten av tillgång till båda dessa områden för besöksnäringen påtalades vid flera möten. Ändå står vi nu här med förseningar i båda projekten. Varför?

Vi har nu efter sommarsemestrarna begärt svar på den frågan. Det finns enligt förvaltningen en rad delförklaringar, men den absolut helt avgörande faktorn har varit Rysslands invasionskrig mot Ukraina. Kriget har orsakat en lång rad effekter på samhället och inte minst då leveranstider och tillgång på diverse produkter och materiel som direkt påverkat de båda aktuella projekten. Kriget har naturligtvis inte gått att förutsäga och möjligheterna att hitta alternativa produkter och material har varit ytterst begränsade när hela världen slåss om dessa.

Detta är den helt avgörande faktorn, men det finns också frågetecken runt den interna projektledningen, utförandet och inte minst den obefintliga återrapporteringen till politiken om förseningarna.

Avslutningsvis vill vi återigen understryka att vi är precis lika upprörda som några av er som hört av sig. Kriget kunde vi inte förutsäga, men de brister som uppdagats i den interna organisationen kommer nu åtgärdas. De ytterst olyckliga förseningarna går naturligtvis inte att göra något åt nu. I stället får vi försöka se framåt och glädjas åt att det efter många års frånvaro av investeringar i vår gemensamma livsmiljö nu tas krafttag för att fräscha upp hela kommunen. Den uppfräschning och det lyft Sigtuna stad nu får kommer vi alla kunna njuta av många år framåt.

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande
  • Mats Weibull (M), kommunstyrelsens vice ordförande och ordförande bygg- och miljönämnden

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Debatt Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Debatt I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Debatt Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vi vill införa kommunal hemtjänst!

Debatt I början av december släppte Sveriges pensionärsförening (SPF) sitt årliga hemtjänstindex. Helhetsbetyget för den privatiserade hemtjänsten ligger drygt över medel.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Debatt Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Debatt Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Debatt Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Debatt År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Debatt Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Debatt Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Debatt Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Debatt Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening