Olov Holst (M) och Pernilla Bergqvist (L)

Ingen lösning att återgå till det som varit

Det går inte att förneka att Valstaskolan och vad som ska göras med fastigheten är ett bekymmer.

Frågan är komplex och hänger ihop med framtidsplanerna för hela centrala Valsta. Lösningen är dock inte att återgå till det som varit. Tvärtemot det den anonyma skribenten påstår, drogs skolan under många år med stora problem av olika slag och flera insatser prövades för att förbättra situationen. Alla utan resultat. Under 2017 fattade därför barn- och ungdomsnämnden ett helt enigt beslut om att successivt avveckla Valstaskolan.

Ett av de största problemen var den betydande segregationen. År 2016 hade Valstaskolan 13,7 procent elever med svensk bakgrund, 2017 16,4 procent och 2018 17,3 procent. Att integrera alla nyanlända som staten beslutat om är ett absolut måste för att kommunen och samhället ska fungera. Valstaskolan bidrog inte till detta. Tvärtom.

En felaktighet blir inte heller mer rätt för att den upprepas gång på gång och den anonyma insändaren innehåller en rad felaktigheter som behöver bemötas.

Vi har inte dragit ner resurserna till skolan, vilket våra motståndare ofta påstår. Tvärtom har vi ökat dem. I 2019 års budget tillfördes förskola och skola 23 miljoner och var därmed, tillsammans med äldreomsorgen, de områden vi satsade absolut mest på. Precis som vi lovade i valet.

Simhallen dömdes ut som simhall och det var helt nödvändigt att stänga den. Under ett antal år lovade tidigare kommunledningar att simhallen skulle omvandlas till ett ”allaktivitetshus”, men gjorde inget åt det. Pengarna fanns nämligen inte. Det är samma läge nu. De enorma investeringar som skulle krävas är helt enkelt inte möjliga i det utsatta läge kommunen befinner sig i. Även denna byggnad är således ett bekymmer. Vad ska vi göra med den?

Eftersom kommunledningen dragit igång ett stort projekt som syftar till att ta ett helhetsgrepp över centrala Valsta och både skolan och simhallen omfattas av projektet, kan inga långsiktiga beslut tas just nu. Att under tiden fylla den tomma simhallen med någon form av aktivitet är därför bättre än inget alls. Konstprojektet som skribenten ironiserar över kostar en bråkdel av vad den överdådiga konsthallen kostade. En konsthall som inte alls var ”flitigt använd” som skribenten påstår, utan hade låga och fallande besökarsiffror. Faktum är att konstprojektet i simhallen haft fler besökare än konsthallen och bidrar alltså till precis det skribenten efterfrågar – att locka vuxna till centrala Valsta.

Det är alltid värdefullt när kommuninvånare engagerar sig och vi tackar för tipsen. De flesta åtgärderna gör vi dock redan och vissa är tyvärr inte genomförbara. Vi lägger som sagt betydande summor på förskola/skola, vi lägger betydande resurser på trygghetsarbetet i hela kommunen och främst i Valsta, vilket också lett till att polisen mer än fördubblat sina insatser där. Vi sätter in ordningsvakter, bevakningskameror och samverkar med olika aktörer för att förändra Valsta till det bättre.

Slutligen vill vi också bemöta påståendet om att vi ”sopar problemen under mattan” och ”slösar med skattepengar”. Vi gör precis det motsatta och tar detta på största allvar genom att lägga omfattande resurser på att hitta rätt insatser för området. Det är väldigt komplexa frågor och stora beslut som måste till och då gäller det att inte ha för bråttom. Vi tänker inte göra fort och fel! Fort och fel leder garanterat till slöseri med skattebetalarnas pengar! För bästa resultat krävs tålamod av såväl skribenten som alla andra som engagerar sig i frågan.

  • Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M)
  • Pernilla Bergqvist, ordförande barn- och ungdomsnämnden (L)

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening