Hur ser era framtidsplaner ut?
Jag som många andra kommuninvånare förstår att kommunen har en lång väg att gå när det kommer till ekonomi inom den kommunala kassan och säkerheten kring kommunen, just nu är det invånarnas trygghet som hotas av en rad tråkiga händelser.
Jag vill passa på att betona att jag inte är kritisk mot nuvarande kommunledningen, samt jag vet också att den kommunledningen som satt på makten innan använde sig utav medel som bodde ifrågasättas. Till exempel när man bestämde sig för att sälja av de kommunala fastigheterna som idag kommunen bedriver skolor/förskolor.
Det är en av kommunens största fel som någonsin beskådats. Där beslut om reparation och förnyelse pendlar mellan två aktörer för att komma till beslut om vem, vad och när saker och ting ska repareras eller bytas ut. Jag som många andra är tacksam över att man ser över frågan kring kameror på allmänna platser som ska förebygga brott av alla sina slag.
Men dock vill jag som många andra i kommunen vilja ha svar på era påstående kring Valsta och era framtidsplaner. Vad är det för framtidsplaner ni pratar om? Segregationen som ni antyder på är något som kunde ha hindrats, samt jag ifrågasätter INTE integreringen utav nyanlända för den delen heller. Den kommunala skolan sköt sig i foten när friskolan tågade in på marknaden i kommunen och övriga Sverige.
Man gav barnen det fria valet att söka sig bort från de kommunala skolorna som därefter skapade dessa segregationsproblem, majoriteten ansökningar till dessa friskolor var elever med svenskt påbrå. Siffrorna ni anger är helt korrekta, det är just då friskolan gav en bättre skolmiljö till eleverna som sökte sig bort.
Dock kvarstår problemen, den kommunala skolan börjar visa dåliga resultat och skolmiljön samt arbetsmiljön drabbas hårt, och alla satsningar som kommunen gör går resultatlösa, finns satsningar som gjorts som har visat bättringsmönster, man skulle ta till sig ifrån arbetslagen som dagligen arbetar på skolan och se vad som behövs och krävs för att styra om skolan på bättringsvägar.
Problem göder problem, och det ser vi nu när förhastade beslut tas och man inte tänker till en extra gång innan man verkställer, efter beskedet att skolan stänger, slussar man iväg årskurs 4-6 till olika skolor och man förbereder för baracker på skolområden, vilket gör att de nybyggda skolornas kringmiljö minskas och den dagliga miljön för pedagoger och de elever som gått på skolan tidigare påverkas när det kommer till arbetsmiljö och klassrumsmiljö.
Alla dessa baracker som kommer upp kostar kommunen pengar, för den delen. Och nu kommer Galaxskolan få samma bekymmer när ni planerar in en högstadieskola som kommer ta upp utemiljö för elever och man blandar låg, mellan, och högstadieelever, vilket leder till att man begår samma fel som tidigare. Med resultat av att nämnden väljer att bomma igen Valstaskolan, behövde man nu också gå in med nya medel för att täcka upp barackkostnader för Sagaskolan och nu är den skolan överbefolkad och man måste se över en utbyggnad av även den skolan.
Valstaskolan behövde som tidigare nämnt en genomgång av renoveringsbehov och utökade säkerhetsåtgärder. En flyttad huvudentré hade åstadkommit mer än att stänga ner skolan igen. Då fastigheten är värd någonstans kring 60-70 miljoner kronor, så känns det fortfarande slösaktigt att investera 105 nya miljoner i Galaxskolan.
Ett påstående kan vara felaktigt, sen har vi fakta. Vid två tillfällen har lärarna inom förskola, skola demonstrerat utanför fullmäktige kring ämnet, varför väljer man att göra det? Man väljer att göra det att förutsättningarna skärs ner, man kan inte längre ha en hållbar skolgång för barn och skolelever.
Ni säger att det är budgeterat 23 miljoner kronor i skola och omsorg men det förekommer fortfarande besparingar, vilket man förstår att det behövs att göras då man sitter i en dålig ekonomisk situation men man väljer att ta från dess bitar som välfärden bygger på, vård, äldreomsorg, skola, man väljer att göra nedskärningar på resurspersonal och vikarier som hjälper till vid belastningar på ordinarie personal, så att det inte ska förekomma några ökade insjunkningar på personalen. Du själv har sagt Olov Holst vid några tillfällen att ”ekonomin inte finns”, senast i ditt svar kring lärarnas demonstration.
”Vi är rädda för att kvaliteten blir lidande om besparingarna fortsätter, säger Anna Strömberg, ordförande på Lärarförbundet i Sigtuna kommun”. (Taget ur artikel gällande demonstration Märsta.nu).
Jag har som många andra Steninge/Valstabor studerat på Valstaskolan, det har kommit en hel del bra från denna skola, en rad läkare, advokater, ekonomer och en hel del andra som har tagit till sig och gått vidare. Sen är det självfallet att man har en del elever som inte sköter sig och gör en massa fel, men majoriteten av eleverna drabbas av avvecklingen.
Det finns fler skolor i denna kommun som har sina problem, att inte tala om skolorna placerade i Sigtuna, för någon vecka sen rapporterades en händelse kring en av Sveriges topp internatskolor som hamnat i blåsväder igen, dock väljer man inte att stiga in på samma sett som man gjort med Valstaskolan, förskolor som eller andra verksamheter där tryggheten hotas som fortsätter sin verksamhet. Som sagt det är inte området eller skolan som är problemet, det är individerna som begår brotten eller händelserna som ska straffas.
Samhället och området kan man alltid städa upp, man kan alltid ställa in åtgärder kring problemen, vilket ni också har gjort, men det ska också finnas konsekvenser kring icke tillåtet beteende, utanför skoltid och kring skoltiden.
Det är bra att man väljer att utnyttja den tomma Sim och Sporthallen i Valsta med något, det håller jag med om, det som hade föredragits hade varit något som unnat den yngre populationen, sen gläds man att folk besökt konstställningen som varit.
Det finns väldigt mycket som kan diskuteras kring den föregående kommunalledningen och deras val kring styret, finns många exempel på vad för fel de gjort som man kunde ha gjort annorlunda, men att blicka tillbaka och beskylla för något som är gjort kanske inte är rätta vägen, handlingen är gjord och att behöva göra rätt kan bli svårt vilket vi alla kan hålla med om. Dock finns det vissa fel som snart kommer begås från er sida också, ibland kanske det är nyttigt att ta till sig kritiken från ens egna kommuninvånare då era tre värde grunder är:
· Invånaren först
· Allas lika värde
· Kvalitet i fokus
Då kanske man ska utgå ifrån att ta till sig av vad invånarna säger, att allas åsikter bemöts lika och att en jämn och bra kvalitet erbjuds till alla. Kommuninvånarna har tålamod, kommuninvånarna har inte haft bråttom för den delen heller.
- Valstabo
Fotnot: Olov Holst och Pernilla Bergqvist har avböjt att svara denna gång
redaktion@marsta.nu