Hjälp polisen och alla i ditt närområde – bli grannsamverkare!
För någon vecka sedan överlämnades en namninsamling för en polisstation i Märsta till rikspolischefen Dan Eliasson. Antalet undertecknare var över 2000.
Initiativtagaren Lorenzo Garcia mötte stor respons under kampanjen. Enligt vad han själv säger, skulle han säkert ha kunnat få många fler undertecknare, om insamlingen fortsatt längre. För det finns bland allmänheten och i näringslivet en stark önskan om mer synlig polisnärvaro i kommunen.
Nu ligger den här starka opinionsyttringen hos dem som bestämmer över polisens lokala organisation. Vi får se vad den leder till.
Men mer kan göras oberoende av om vi får en polisstation eller inte. I det läge som råder sen december 2014, med den historiskt sett tunnaste polisnärvaron någonsin i kommunen, är det särskilt angeläget att allmänheten själv engagerar sig i det brottsförebyggande arbetet i större utsträckning än nu. Det goda resultatet av Lorenzo Garcias namninsamling antyder, att det finns många som skulle kunna tänkas vara intresserade av att hjälpa till.
För detta finns en möjlighet via GRANNSAMVERKAN, organiserad efter den modell som är sanktionerad av polisen och stödd av försäkringsbolagen. Grannsamverkan finns etablerad på flera håll i kommunen, man ser många uppsatta skyltar, särskilt i småhusområdena. Och där finns ombud, som inspirerar sina grannar till att tänka på säkerheten. Ombud som polisen dessutom snabbt når ut till med inbrottsvarningar. Ett 70-tal sådana grannsamverkansombud finns i kommunen.
På Lindvägen i Märsta tog Hyresgästföreningens lokalavdelning för några år sedan initiativ till grannsamverkan. Det har vi nu, med uppsatta skyltar runt om våra kvarter, och vi är fyra ombud. Våra namn finns på anslagstavlorna innanför varje entré. Vi har nu också skaffat grannsamverkans-västar att ta på, när vi rör oss ute.
Men grannsamverkansombuden borde vara många fler. Och organiserad grannsamverkan borde vara mycket mer vanligt i områdena med flerbostadshus. Man kan hoppas att fler lokala HGF-lokalföreningar följer Lindvägens exempel.
Många fler borde alltså engagera sig som grannsamverkansombud i kommunen. Som nämndes finns ett 70-tal. Det borde vara 10 gånger fler. 700 ombud skulle vara ett ordentligt tillskott i det brottsförebyggande arbetet. För enligt Brottsförebyggande rådet minskar brottsligheten genom god grannsamverkan med hela 26 procent.
Särskilt betydelsefullt skulle det vara om fler kommunpolitiker engagerade sig som grannsamverkare. Det är nästan så att det borde vara en plikt för alla med kommunala förtroendeuppdrag att vara grannsamverkare. Och alla kommunens verksamhetsställen borde ingå i sitt närområdes grannsamverkan med t ex en vaktmästare som ombud.
- David Lundqvist
Grannsamverkansombud på
Lindvägen i Märsta
redaktion@marsta.nu