Hjälp polisen och alla i ditt närområde – bli grannsamverkare!

För någon vecka sedan överlämnades en namninsamling för en polisstation i Märsta till rikspolischefen Dan Eliasson. Antalet undertecknare var över 2000.

Initiativtagaren Lorenzo Garcia mötte stor respons under kampanjen. Enligt vad han själv säger, skulle han säkert ha kunnat få många fler undertecknare, om insamlingen fortsatt längre. För det finns bland allmänheten och i näringslivet en stark önskan om mer synlig polisnärvaro i kommunen.

Nu ligger den här starka opinionsyttringen hos dem som bestämmer över polisens lokala organisation. Vi får se vad den leder till.

Men mer kan göras oberoende av om vi får en polisstation eller inte. I det läge som råder sen december 2014, med den historiskt sett tunnaste polisnärvaron någonsin i kommunen, är det särskilt angeläget att allmänheten själv engagerar sig i det brottsförebyggande arbetet i större utsträckning än nu. Det goda resultatet av Lorenzo Garcias namninsamling antyder, att det finns många som skulle kunna tänkas vara intresserade av att hjälpa till.

För detta finns en möjlighet via GRANNSAMVERKAN, organiserad efter den modell som är sanktionerad av polisen och stödd av försäkringsbolagen. Grannsamverkan finns etablerad på flera håll i kommunen, man ser många uppsatta skyltar, särskilt i småhusområdena. Och där finns ombud, som inspirerar sina grannar till att tänka på säkerheten. Ombud som polisen dessutom snabbt når ut till med inbrottsvarningar. Ett 70-tal sådana grannsamverkansombud finns i kommunen.

På Lindvägen i Märsta tog Hyresgästföreningens lokalavdelning för några år sedan initiativ till grannsamverkan. Det har vi nu, med uppsatta skyltar runt om våra kvarter, och vi är fyra ombud. Våra namn finns på anslagstavlorna innanför varje entré. Vi har nu också skaffat grannsamverkans-västar att ta på, när vi rör oss ute.

Men grannsamverkansombuden borde vara många fler. Och organiserad grannsamverkan borde vara mycket mer vanligt i områdena med flerbostadshus. Man kan hoppas att fler lokala HGF-lokalföreningar följer Lindvägens exempel.

Många fler borde alltså engagera sig som grannsamverkansombud i kommunen. Som nämndes finns ett 70-tal. Det borde vara 10 gånger fler. 700 ombud skulle vara ett ordentligt tillskott i det brottsförebyggande arbetet. För enligt Brottsförebyggande rådet minskar brottsligheten genom god grannsamverkan med hela 26 procent.

Särskilt betydelsefullt skulle det vara om fler kommunpolitiker engagerade sig som grannsamverkare. Det är nästan så att det borde vara en plikt för alla med kommunala förtroendeuppdrag att vara grannsamverkare. Och alla kommunens verksamhetsställen borde ingå i sitt närområdes grannsamverkan med t ex en vaktmästare som ombud.

  • David Lundqvist
    Grannsamverkansombud på
    Lindvägen i Märsta

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening