Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv
Olov HolstFoto: Arkivbild/Daniel Iskander

Fortsatt vänskapskorruption inom S i Sigtuna?

På den läsvärda bloggen ledarsidorna.se skriver den socialdemokratiske debattören Johan Westerholm i ett inlägg från den 10 september bl.a. om den interna vänskapskorruptionen inom socialdemokratin. Johan Westerholm var för en tid politisk sekreterare för socialdemokraterna i Sigtuna kommun.

Den socialdemokratiska vänskapskorruptionen har vi även sett flera exempel på i Sigtuna. Vi minns nog alla den berömda turkietresan för två år sedan där den dåvarande kommunstyrelseordföranden åkte på en resa till Turkiet med ordföranden för en lokal idrottsklubb. Vid hemkomsten sattes genast ett arbete igång för att med skattebetalarnas pengar rädda idrottsklubben från konkurs. Nu är det dags igen.

Inför valet 2006 lovades en socialdemokratisk medlem, samme medlem som åkte med KSO till Turkiet, att få bygga en restaurang i Valsta centrum trots att detaljplanen inte medgav det. S-medlemmen fick ett s.k. tillfälligt bygglov som i tio år förlängts i olika omgångar. Eftersom det 2006 var valår är det inte särskilt svårt att lista ut vad s-medlemmen, som hade stort inflytande i Valsta, lovade i utbyte för tjänsten. S vann en knapp valseger.

Nu är det tillfälliga bygglovet på väg att upphöra. S-medlemmen har fått flera förslag på alternativ placering för sin restaurang, men kategoriskt sagt nej till dessa. Under våren har vi gjort efterforskningar i ärendet och från ansvarig förvaltning på kommunen har det sagts att den tillfälliga restaurangen måste tas bort eftersom detaljplanen säger att det ska göras parkeringsplatser där. Parkeringsplatserna är en förutsättning för att handlarna i Valsta centrum ska få en rimlig chans att överleva. En förlängning eller permanentning av bygglovet har heller inte tagits upp någonstans i den politiska processen.

Nu nås vi av beskedet att sittande KSO gett ett direkt uppdrag till stadsbyggnadskontoret att utreda en permanentning av bygglovet. Inte ens socialdemokraternas vice gruppledare i nämnden var för några veckor sedan medveten om detta, än mindre några andra politiker i nämnden. Ett stort antal frågor uppstår.

Är de lokala företagarna medvetna om att det pågår ett spel för att bevara restaurangen och därmed kraftigt minska antalet nödvändiga p-platser? Valsta centrum ska säljas till en privat ägare – är denne tilltänkte ägare medveten om att den detaljplan som ligger till grund för hans köp av Valsta centrum kan komma att ändras till hans nackdel och ändra hans affärsförutsättningar? Är socialdemokraternas koalitionspartner Liberalerna medvetna om detta och med på hemlighetsmakeriet? Är ens det socialdemokratiska partiet själva medvetna om detta eller är det ett enskilt utspel från KSO? Till sist, kanske den viktigaste frågan – är kommunens väljare beredda att fortsätta stötta ett parti som så uppenbarligen har stora problem med intern vänskapskorruption?

Johan Westerholms blogginlägg sätter fingret på en mycket aktuell frågeställning – uppenbarligen aktuell även i Sigtuna kommun.

  • Olov Holst (M), oppositionsråd
  • Mats Weibull (M), gruppledare i Bygg- och Trafiknämnden

Svar från Ibrahim Khalifa (S)
Åter igen visar moderaterna med Olov Holst i spetsen att de gillar att vara bombastiska och hålla en låg debattnivå. Försöken till historieförfalskning borde få Moderaternas fd partisekreterare Sofie Arkelsten att rodna och som vanligt ekar det tomt i deras tunna med konstruktiva förslag på hur vi fortsätter utveckla kommunen. Istället för personangrepp borde Holst fokusera på sakpolitiken i Sigtuna kommun. Min ambition är att fortsätta utveckla vår kommun till en attraktiv plats att bo, leva och verka i.

slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening