I september 2020 lämnade Swedavia till regeringen en rapport som beskriver den aktuella och framtida situationen för Bromma flygplats. Swedavias bedömning var/är att det inte längre är affärsmässigt motiverat att driva Bromma vidare, och att den kommersiella flygtrafiken på Bromma kan inrymmas på Arlanda.
Regeringen har nu instämt i Swedavias bedömning och tillsatt en utredning för att snabbt få till stånd den förändring som Swedavia önskar. Det har kommit reaktioner på detta från orter som för närvarande har flyglinjer till/från Bromma. Stora svårigheter sägs bli följden för näringslivet på dessa orter, om dess företrädare inte får landa på/starta från Bromma. Någon har använt ordet ”dråpslag”. Och i riksdagens trafikutskott verkar oppositionen vilja lägga krokben.
Dessa reaktioner är mycket starkt överdrivna och i vissa avseenden helt felaktiga. Från Arlanda kan man enkelt och snabbt ta sig med tåg till centrala Stockholm. Och för affärs- och andra möten erbjuder Arlanda och dess närmaste omgivning mycket goda möjligheter. För besök/möten som ska genomföras i ett område från Sollentuna och norrut inklusive Uppsalaregionen kommer det att bli mycket bättre om flygförbindelsen är med Arlanda. Och ska tjänsteresenären fortsätta utrikes, så är naturligtvis Arlanda helt överlägset Bromma. Samma resonemang kan föras vad gäller privatresenärer.
De negativa reaktionerna från ledande personer på de orter som för närvarande har flyglinje till/från Bromma är starkt överdrivna och felaktiga. Riksdagens trafikutskott bör inte lyssna på dem. Näringslivet självt och invånarna själva på/kring dessa orter ser nog faktiskt klarare och inser fördelarna med en flytt av Swedavias Bromma-verksamhet till Arlanda. När Linjeflyg flyttade från Bromma till Arlanda 1983 kraxade olyckskorparna. Men den flytten blev en stor succé. Det kommer en flytt att bli nu också.
Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.
Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.
Insändare I början av december släppte Sveriges pensionärsförening (SPF) sitt årliga hemtjänstindex. Helhetsbetyget för den privatiserade hemtjänsten ligger drygt över medel.
Insändare Vi konstaterar att när vi socialdemokrater styrde kommunen hade vi inte lägst andel behöriga lärare i Stockholms län. Sedan Moderaterna tog över har dessutom andelen elever i årskurs 9 som uppnår godkända betyg i samtliga ämnen minskat - år efter år.
Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.
Insändare Låt oss börja med att klargöra en sak. Alla de pengar som Socialdemokraterna (S) stoltserar med att de kan satsa, i det här fallet på skolan, är pengar som de aldrig haft utan den nuvarande kommunledningens fokus på ordning och reda i ekonomin.
Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.
Insändare Erik Sedig (KD) och Josefin Brodd(M) hävdar att Vård- och Omsorgsnämndens nya sätt att betala till äldreboendena inte är ett köp/sälj-system.
Insändare Det är med förvåning vi läser insändaren från socialdemokraterna Marie Axelsson och Thomas Brandell. Vi noterar flera faktafel och ogillar smetandet av negativa omdömen på politiska motståndare.
Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.
Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.
Insändare M-SD-KD-SfS-styret kör över de boende i Rosersberg när de, trots ett mycket starkt motstånd från lokalbefolkningen, driver igenom beslut om ett gigantiskt äventyrsbad placerat i direkt anslutning till Rosersbergs villastad.
Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.
Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.
Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.
Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.
Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.
Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.