Foto: Daniel Iskander/Arkiv

    Fokus på blandstad

    Blandstad är ett centralt begrepp inom nutida samhällsplanering. Den står i direkt motsats till den typ av modernistisk planering som kännetecknat miljonprogrammet – med enstaka höga hus placerade mellan parkeringar och blåsiga gräsmattor – och tyvärr fortgått in i vår tid. I blandstaden bildar gatorna rum, där är mer nära till allting och behoven av bil minskar till förmån för gång-, cykel- och kollektivtrafik.

    I blandstaden är ensidighet en dödssynd. Bostäder blandas med kontor, restauranger och affärer. Det är lättare sagt än gjort, både hög täthet och smart trafikplanering behövs. Social blandning är viktig, det uppnås genom att mixa olika dyra bostäder och blanda bostadsformer. Blandstaden är estetisk varierad tack vare att olika arkitekter och bolag anlitats och arbetet skett under längre tid.
    När du hamnar i typisk blandstad vet du det, där finns folkliv, affärer, parker – man blir glad och nyfiken. Det här gäller stora citykärnor, naturligtvis, men kan skapas i mindre skala även i traditionella förorter.
    Att planera stadsmässigt har långsiktig inverkan på miljön, i positiv riktning. Vi tar mindre natur i anspråk, minskar bilbehoven och skapar möjligheter till alternativa energilösningar. I blandade samhällen ökar också den sociala hållbarheten och tryggheten.
    Att förnya stadsplanering går om man verkligen vill. Starkt medborgarinflytande vid planeringen, likt i Sigtuna stadsängar, ger alltid bra resultat. Också befintliga stadsdelar kan förtätas och ges starkare gatukaraktär, utvecklingen av Södergatan i Märsta är ett sådant exempel. Befintliga, giltiga detaljplaner kan ställa till problem, men man får göra det bästa av varje situationen. Det här är en bakgrund till den förnyelse av stadsplaneringen som vi genomför i vår kommun.
    – Dan Rosenholm, 
    kommunalråd för Folkpartiet

    Låt badhusen fortsätta vara kommunalt drivna

    Debatt I ett extrainsatt sammanträde i Kultur- och fritidsnämnden beslutade majoriteten, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna samt Samling för Sigtuna, att privatisera kommunens badhus.

    repliken: Magplask av Socialdemokraterna

    Debatt Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

    Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

    Debatt Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

    repliken: Vilse i pannkakan

    Debatt Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

    Kommunens engagemang för Viby by

    Debatt I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

    nyårskrönikan

    Stora steg framåt för Sigtuna

    Debatt När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

    Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

    Debatt Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

    Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

    Debatt I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

    repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

    Debatt Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

    Vi vill införa kommunal hemtjänst!

    Debatt I början av december släppte Sveriges pensionärsförening (SPF) sitt årliga hemtjänstindex. Helhetsbetyget för den privatiserade hemtjänsten ligger drygt över medel.

    Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

    Debatt Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

    Nyheter

    Sport

    Kultur & Nöje

    Näringsliv

    Debatt

    Bostad

    Kampsport

    Förening