Engagera dig för ett jämställt samhälle fritt från våld

Trots att vi har kommit långt på vägen till jämställdhet i jämförelse med många andra länder har vi fortfarande långt kvar. Mäns våld mot kvinnor och tjejer är det yttersta beviset på det. Kvinnojouren Sigtuna stöttar och skyddar hundratals våldsutsatta kvinnor varje år. Idag på internationella kvinnodagen vill vi på Kvinnojouren Sigtuna lyfta och uppmärksamma alla dessa modiga kvinnor och tjejer och samtidigt skicka en uppmaning till alla män – det är dags för er att ta en aktiv del i arbetet för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Varje år dödas i genomsnitt 17 kvinnor av en man som de har eller har haft en relation med. Statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att mäns utsatthet för våld har minskat de senaste tio åren, men kvinnorna är fortsatt lika utsatta och för unga tjejer har våldsutsattheten ökat. Detta framgår även i Jämställdhetsutredningen som presenterades i höstas. 2015 anmäldes 28 700 fall av misshandel mot kvinnor och 5800 våldtäkter, enligt Brås preliminära statistik. Mörkertalet är stort, enbart 20 procent av all misshandel mot kvinnor anmäls. Räknar vi den egentliga siffran blir det 143 500 fall av misshandel mot kvinnor om året, nära 12 000 fall i månaden och 16 fall i timmen.

Lagen säger att det är förbjudet att misshandla, det är förbjudet att våldta och att utsätta någon för sexuella trakasserier – ändå kan vi inte se att våldet minskar. Om vi på riktigt vill nå jämställdhet och ett samhälle fritt från våld måste vi satsa på det våldsförebyggande arbetet. Vi måste sätta fokus på attityder, värderingar och beteenden i vardagen. Vi har ett offentligt jämställdhetsideal och en självutnämnd feministisk regering. Samtidigt har vi en populärkultur, med porrindustrin som tydligt exempel, som visar helt andra bilder och manifesterar en kvinnosyn som ligger långt ifrån jämställdhetsidealet. Vi måste på allvar börja ifrågasätta vad dessa bilder gör med oss alla: män, kvinnor, unga, barn och transpersoner.

Kvinnojouren Sigtuna arbetar förebyggande på det lokala planet i Sigtuna genom bland annat Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) som är en gemensam överenskommelse mellan Sigtuna kommun och Kvinnojouren Sigtuna.

Vi på Kvinnojouren Sigtuna arbetar varje dag för ett jämställt samhälle fritt från våld. Men vi kan inte göra arbetet ensamma. Idag på internationella kvinnodagen uppmanar vi därför alla att börja dra sitt strå till stacken – stötta och stärk de kvinnor du har runt dig i vardagen och backa upp dem. Män måste börja konfrontera andra män som uttrycker sexistiska och könsstereotypa värderingar och åsikter. Uppmärksamma internationella kvinnodagen och var med i arbetet för ett jämställt samhälle fritt från våld. Ditt ställningstagande och agerande gör skillnad.

  • Helena Svensson, Verksamhetsansvarig Kvinnojouren Sigtuna
  •  Marie Unander-Scharin, Ordförande Kvinnojouren Sigtuna

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening