Gun Eriksson och Marie AxelssonFoto: Pressbild

En politik för ökad jämställdhet

Idag är det internationella kvinnodagen. Dagen då ojämställdhet och kvinnors situation i samhället uppmärksammas. Sverige är inte jämställt än. Sigtuna kommun är inte jämställt än. Det finns mycket vi från politikens håll behöver göra.

Kampen för jämställdhet går inte att ta för given och inte heller uppnådda resultat. Vi ser hur högerextremismen växer i både Europa och Sverige. Högerextremismen för en kvinnofientlig politik. I Sverige vill Sverigedemokraterna göra inskränkningar i aborträtten och införa sambeskattning, något de kallar ”frivillig inkomstdelning” – men vad innebär det i realiteten?

Kvinnor har fortfarande lägre löner än män och sämre möjligheter att utvecklas i arbetslivet. Den genomsnittliga faktiska månadslönen för kvinnor i arbetaryrken är 21 000 kr medan män tjänar 26 800 kr. I tjänstemannayrken är motsvarande siffror för kvinnor 33 000 kr medan män tjänar 42 100 kr. Detta är oacceptabelt. Särskilt eftersom att kvinnor också i högre grad jobbar deltid.

Idag är Socialdemokraterna i opposition i Sigtuna kommun och vi ser att nu när den moderatledda kommunledningen gör neddragningar bidrar det inte till ökad jämställdhet utan tvärtom.

Ett exempel där kvinnor drabbas är de stora neddragningarna i äldreomsorgen, vilket direkt drabbar en kvinnodominerad yrkesgrupp. De leder till sämre arbetsmiljö när det blir färre kollegor. Arbetsuppgifter fördelas på färre personer. Personalen får springa snabbare och hinner ej med att ge någon guldkant i tillvaron för de äldre. Det är inte politik för en ökad jämställdhet.

Lika rätt och lika ansvar. Det ska gälla kvinnor och män i såväl familjeliv som arbetsliv. Under den förra mandatperioden gjorde vi socialdemokrater mycket för jämställdheten. På riksplanet infördes en samtyckeslagstiftning, särskilda satsningar på kvinnors arbetsmiljö och för att minska mäns våld mot kvinnor. Det är politik som gör skillnad för jämställdhet, på riktigt.

Jämställdhet leder till trygghet och frihet. Jämställdhet handlar om allas lika värde. För oss Socialdemokrater är kampen för jämställdhet alltid närvarande. Inte bara idag utan under alla dagar.

S-kvinnor Sigtuna kommun,
För Socialdemokraterna i Sigtuna kommun,
Gun Eriksson (S) oppositionsråd
Marie Axelsson (S) riksdagsledamot och 2:a vice ordförande kommunstyrelsen

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening