Samling för Sigtuna, Centerpartiet och Kristdemokraterna backar upp Olov Holst (M)Foto: Pressbild/Arkiv

Demokratin som teater

Demokrati är ett sätt att styra ett land, en region och en kommun, och utgår från dess medborgare via allmänna val eller via förtroendevalda som företräder medborgarna.

För att det ska fungera behövs spelregler i form av lagar och förordningar, annars fungerar inte demokratin. I vår kommun har vi en situation där ett parti, Socialdemokraterna, väljer egna spelregler efter behov. Man anser sig veta bättre och därför gäller inte regelverket för S.

Tidigare i höstas meddelade kommunstyrelsens ordförande Lars Bryntesson att han avgår vid årsskiftet. Han tycker att han uppnått sina mål och är stolt och trygg att lämna över stafettpinnen till nya förmågor. Vid kommunfullmäktiges sammanträde i oktober lades ett icke förannonserat valärende på bordet; val av ny kommunstyrelseordförande (KSO).

Alliansgruppen nominerade då oppositionsrådet Olov Holst som sin kandidat. Detta upprörde både S-gruppen och kommunfullmäktiges ordförande att vi hade fräckheten att göra så. Oppositionen ska sitta still i båten och hålla mun. Valet förrättades dock men blev ogiltigförklarat då en extra valsedel lämnats, troligen genom att en blank valsedel fastnat bakom en ifylld (vilket noterades och kommenterades av den ene rösträknaren till den andre).

I stället för att direkt genomföra en ny valomgång utbröt total förvirring, både i fullmäktiges presidium och i socialdemokraternas fullmäktigegrupp. Det har efteråt visat sig att Olov Holst fick fler röster än S-kandidaten. Alltså vågade man inte genomföra en ny röstomgång av rädsla att förlora sin (bräckliga) makt.

Representanter för S har vid ett flertal tillfällen anklagat Alliansgruppen för att vara odemokratisk eftersom vi nominerade en egen kandidat. Motiveringen har varit att valet av KSO är ett fyllnadsval och då nomineras av praxis bara majoritetens kandidat.

Detta är dock helt fel! Val av KSO är ett vanligt val och det står oppositionen fritt att utnyttja sin demokratiska rättighet och nominera en egen kandidat. Detta bekräftas tydligt av jurister både från kommunen och Sveriges Kommuner och Landsting.

Det ajournerade sammanträdet i fullmäktige återupptas den 12 november. Vän av ordning undrar naturligtvis då om S tänker fullfölja det avbrutna valet, med risk att förlora en gång till eller om man hittar ett nytt sätt att krångla sig ur situation.

Schazam! Ett pressmeddelande från kommunen dimper ner på kvällen 9 november och tillkännager att Lars Bryntesson drar tillbaka sin begäran om entledigande!

Om detta är juridiskt korrekt kan det råda tveksamhet kring och frågan får ev. prövas juridiskt längre fram, men helt klart handlar det nu för majoriteten om att köpa tid, täppa till luckor och ta de olydiga ledamöter ”som röstade fel” i örat så att det blir rättning i leden. Eller handlar det om att avgående KSO. inte har förtroende för den tilltänkte arvsprinsen?

Klart är dock att det gungar så kraftig i leden att hela S-båten håller på att kapsejsa. Att dessutom kommunalrådet Dan Rosenholm (FP) ställer sig bakom S haveri är en tragedi för Folkpartiet.

Om majoriteten lyckas dra tillbaka val av KSO så kallar man till ett extra sammanträde för att besluta i några andra helt okontroversiella valärenden, som skulle kunna ha behandlats på det ordinarie sammanträdet en vecka senare den 19 november. Detta extra sammanträde kostar ca 50.000 kr av skattebetalarnas pengar! Man skulle i stället kunna använda en del av de pengarna till att utbilda fullmäktiges presidium hur ett personval fungerar och genomförs. Man skulle också kunna utbilda socialdemokraternas fullmäktigegrupp i fundamentala demokratiska begrepp.

För oss står det helt klart att Sigtuna kommun inte har, och inte kommer att få en fungerande ledning med ett dysfunktionellt parti som S i dag utgör. Dessutom en kommunledning där det gnisslar betänkligt i samarbetet med uppsagt avtal mellan Miljöpartiet och Folkpartiet. Kommunen står inför mycket stora utmaningar med en ekonomi som har pyspunka och en växande flyktingkris.

Därför trodde flest ledamöter att Olov Holst är rätt person att leda kommunen och gav honom flest röster i det förra valet. Därför bör det ajournerade valet återupptas och genomföras med en ny röstomgång, så får vi se vem som får störst förtroende den här gången. Oppositionsrådet Olov Holst har vårt fulla förtroende och stöd.

  • Lars Björling (SfS)
  • Karsten Bjärbo (KD)
  • Mårten Fintling (C)

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening