Boendeparkering – en viktig fråga för S!
I Sigtuna kommun växer ett antal nya bostadsområden fram. Vid planeringen diskuteras behovet av parkeringar och ett parkeringstal beslutas.
I kommunen finns ingen generell parkeringsnorm utan man sätter ett parkeringstal för varje nytt område som byggs. För t ex Sigtuna Stadsängar beslutades parkeringstalet 0,8 för flerbostadshus som innebär ett lägsta antal om 0,8 parkeringsplatser per lägenhet. Detta anser vi socialdemokrater är ett lågt tal. I två ärenden i Bygg- och trafiknämnden den 19 maj valde den styrande majoriteten dessutom att frångå detta genom att ge bygglov för totalt 212 lägenheter i Sigtuna Stadsängar utan att parkeringslösningen var presenterad i beslutsunderlaget! Totalt rör det sig om 171 parkeringsplatser som ej redovisades.
Vid utveckling av nya områden är det viktigt att tänka långsiktigt. Även om bilarna blir mer miljövänliga så kommer de att finnas kvar. Har man byggt för få platser är det svårt att rätta till i efterhand och det skapar också andra problem som t ex onödig trafik som letar platser. Vi anser att nya områden ska ha ett parkeringstal anpassat till områdets förutsättningar och att en blandning av olika typer av parkeringsmöjligheter är det bästa. Det är viktigt att beslutat parkeringstal följs och att man tillgodoser behovet av parkeringsplatser för rörelsehindrade och besökare.
Socialdemokraterna i Sigtuna kommun
- Marie Axelsson, Oppositionsråd
- Marianne Åslin, 2:e vice ordf. Bygg- och trafiknämnden
Svar från Mats Weibull (M) ordförande i Bygg och trafiknämnden.
Boendeparkering är viktigt inte bara för socialdemokraterna utan framförallt för de boende!
Vi delar uppfattningen att parkeringsnorm ska sättas utifrån nybyggnadsområdets förutsättningar som exempelvis tillgång till kollektivtrafik.
Beträffande parkeringsnormen för Sigtuna Stadsängar beslutades den av en helt enig bygg- och trafiknämnd, dvs. med socialdemokraternas godkännande. Problemet i området har främst berott på att p-platserna inte anlagts i takt med inflyttning.
Det är riktigt att parkeringstalen inte fanns med i skrift i beslutsunderlaget den 19 maj, men de redovisades muntligen på sammanträdet och avviker ytterst marginellt från normen.
Jag har aldrig tidigare uppfattat några avvikande åsikter angående parkeringsnormer hos nämndens socialdemokratiska ledamöter. Jag upplever att vi i stort sett har samma syn på parkeringsbehovet och ser fram emot att vi också fortsatt ska kunna samarbeta i dessa frågor.
redaktion@marsta.nu