Foto: Montage märsta.nu/Foto: Sigtuna kommun

Bemöter kritik om Landsbygdsrådet

Det är mycket märklig kritik som framförs av oppositionsrådet Marie Axelsson. Hon sluggar vilt och kommer med påståenden och insinuationer som antingen vittnar om en djup okunskap eller enbart en vilja att försöka plocka billiga politiska poänger. Båda är lika illa och oseriösa.

Hade oppositionsrådet stannat vid att kritisera att inga möten hållits med Landsbygdsrådet, eller att ett alternativ till Landsbygdsrådet borde ha skapats, hade det kunnat vara befogat. Det utredningsarbete som pågår har tagit för lång tid och borde varit framme redan innan sommaren. En förklaring till att det tagit lång tid är komplexiteten i utredningen. Den omfattar nämligen inte bara Landsbygdsrådet utan samtliga våra forum för medborgardialog. Hit hör t.ex. Pensionärsrådet, Tillgänglighetsrådet, olika former av dialogprojekt med invånarna, medborgarförslag, o.s.v.

Vår ambition är att se över och stärka medborgardialogerna baserat på att de befintliga verktygen för dialog inte har fungerat tillfredsställande. Alltså måste de utvecklas eller ersättas av en annan, effektivare form av dialog. Komplexiteten av att se över hela den här strukturen har gjort att översynen tagit tid. Allt det här känner oppositionsrådet till, men insinuerar i sina uttalanden att vi försöker mörka, att vi myglar eller att det kanske inte ens pågår ett arbete. Lågt, mycket lågt!

Så till arvodet. Även här visar oppositionsrådet på djupa kunskapsbrister. Basen i arvoderingen är att majoriteten och oppositionen tilldelas varsin pott pengar. Sedan är det upp till varje gruppering att fördela dessa. Det finns inga givna regler för exakt hur denna fördelning sker. Det är som sagt upp till majoriteten respektive oppositionen att själva bestämma. Detta är enhälligt beslutat av samtliga partier, alltså även av socialdemokraterna och är ingenting som mörkas. Allt finns i demokratiskt fattade och protokollförda beslut. Det här borde man som oppositionsråd ha koll på.

När vi i nuvarande kommunledning efter valet skulle diskutera arbetsuppgifter och hur den av kommunfullmäktige beslutade potten skulle fördelas, försökte vi vara så noggranna som möjligt. Därför blir uppdelningen väldigt exakt. I det nu aktuella fallet hamnade arvoderingen för att leda arbetet med Landsbygdsrådet (alltså inte bara genomförande av möten) på 1,2 Inkomstbasbelopp.

Det betyder inte att fördelningen i arbetade timmar över tid alltid blir lika exakt. Ordföranden i Landsbygdsrådet har flera uppdrag, bland annat som ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden, ordförande i Agenda2030-beredningen samt gruppledare för Centerpartiet och därmed del av det krävande kommunledningsarbetet. För de två sistnämnda uppdragen finns inget fastslaget arvode över huvud taget. De arbetade timmarna fördelas alltså över samtliga uppdrag och den exakta tidsåtgången per specifikt ansvarsområde är omöjlig att fastslå.

Om oppositionsrådet vill ägna sig åt att räkna timmar för alla förtroendevalda kanske den överenskomna arvodesstrukturen bör ändras? Hon har dock själv varit med och fattat beslutet om nuvarande struktur.

I oppositionsrådets påhopp finns även andra felaktigheter som vi vill bemöta.

Vi har inte skurit ner inom skolan och omsorgen, vi har prioriterat dessa verksamheter och konsekvent ökat ramarna. Kanske finns behovet av ännu mer pengar, men att städa upp efter socialdemokraternas härjningar med den kommunala ekonomin har begränsat möjligheterna att tillföra mer. Pengarna finns helt enkelt inte. Tack vare kommunledningens systematiska arbete ser dock de kommande åren mycket ljusare ut.

Oppositionsrådet antyder också att det förekommer mygel i kommunledningen. Vad menar hon? Så grava anklagelser måste styrkas med konkreta bevis. Om oppositionsrådet inte kan det, ägnar hon sig åt förtal. Vi har jobbat stenhårt med att rensa ut allt det oppositionsrådet lämnade efter sig och vi tolererar inga oegentligheter över huvud taget!

  • Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M)
  • Gill Brodin, gruppledare (C), ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden samt Agenda2030-beredningen

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening