Foto: Montage märsta.nu/Foto: Sigtuna kommun

Bemöter kritik om Landsbygdsrådet

Det är mycket märklig kritik som framförs av oppositionsrådet Marie Axelsson. Hon sluggar vilt och kommer med påståenden och insinuationer som antingen vittnar om en djup okunskap eller enbart en vilja att försöka plocka billiga politiska poänger. Båda är lika illa och oseriösa.

Hade oppositionsrådet stannat vid att kritisera att inga möten hållits med Landsbygdsrådet, eller att ett alternativ till Landsbygdsrådet borde ha skapats, hade det kunnat vara befogat. Det utredningsarbete som pågår har tagit för lång tid och borde varit framme redan innan sommaren. En förklaring till att det tagit lång tid är komplexiteten i utredningen. Den omfattar nämligen inte bara Landsbygdsrådet utan samtliga våra forum för medborgardialog. Hit hör t.ex. Pensionärsrådet, Tillgänglighetsrådet, olika former av dialogprojekt med invånarna, medborgarförslag, o.s.v.

Vår ambition är att se över och stärka medborgardialogerna baserat på att de befintliga verktygen för dialog inte har fungerat tillfredsställande. Alltså måste de utvecklas eller ersättas av en annan, effektivare form av dialog. Komplexiteten av att se över hela den här strukturen har gjort att översynen tagit tid. Allt det här känner oppositionsrådet till, men insinuerar i sina uttalanden att vi försöker mörka, att vi myglar eller att det kanske inte ens pågår ett arbete. Lågt, mycket lågt!

Så till arvodet. Även här visar oppositionsrådet på djupa kunskapsbrister. Basen i arvoderingen är att majoriteten och oppositionen tilldelas varsin pott pengar. Sedan är det upp till varje gruppering att fördela dessa. Det finns inga givna regler för exakt hur denna fördelning sker. Det är som sagt upp till majoriteten respektive oppositionen att själva bestämma. Detta är enhälligt beslutat av samtliga partier, alltså även av socialdemokraterna och är ingenting som mörkas. Allt finns i demokratiskt fattade och protokollförda beslut. Det här borde man som oppositionsråd ha koll på.

När vi i nuvarande kommunledning efter valet skulle diskutera arbetsuppgifter och hur den av kommunfullmäktige beslutade potten skulle fördelas, försökte vi vara så noggranna som möjligt. Därför blir uppdelningen väldigt exakt. I det nu aktuella fallet hamnade arvoderingen för att leda arbetet med Landsbygdsrådet (alltså inte bara genomförande av möten) på 1,2 Inkomstbasbelopp.

Det betyder inte att fördelningen i arbetade timmar över tid alltid blir lika exakt. Ordföranden i Landsbygdsrådet har flera uppdrag, bland annat som ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden, ordförande i Agenda2030-beredningen samt gruppledare för Centerpartiet och därmed del av det krävande kommunledningsarbetet. För de två sistnämnda uppdragen finns inget fastslaget arvode över huvud taget. De arbetade timmarna fördelas alltså över samtliga uppdrag och den exakta tidsåtgången per specifikt ansvarsområde är omöjlig att fastslå.

Om oppositionsrådet vill ägna sig åt att räkna timmar för alla förtroendevalda kanske den överenskomna arvodesstrukturen bör ändras? Hon har dock själv varit med och fattat beslutet om nuvarande struktur.

I oppositionsrådets påhopp finns även andra felaktigheter som vi vill bemöta.

Vi har inte skurit ner inom skolan och omsorgen, vi har prioriterat dessa verksamheter och konsekvent ökat ramarna. Kanske finns behovet av ännu mer pengar, men att städa upp efter socialdemokraternas härjningar med den kommunala ekonomin har begränsat möjligheterna att tillföra mer. Pengarna finns helt enkelt inte. Tack vare kommunledningens systematiska arbete ser dock de kommande åren mycket ljusare ut.

Oppositionsrådet antyder också att det förekommer mygel i kommunledningen. Vad menar hon? Så grava anklagelser måste styrkas med konkreta bevis. Om oppositionsrådet inte kan det, ägnar hon sig åt förtal. Vi har jobbat stenhårt med att rensa ut allt det oppositionsrådet lämnade efter sig och vi tolererar inga oegentligheter över huvud taget!

  • Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M)
  • Gill Brodin, gruppledare (C), ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden samt Agenda2030-beredningen

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening