Foto: Daniel Iskander

Bemötande Marie Axelsson om avgiftsförändringar

Det är en oppositions uppgift att granska dem som styr. Det är en viktig funktion av vår demokrati. Men för att detta ska fungera krävs en påläst, aktiv och seriös opposition. I Sigtuna ser vi tyvärr få eller inga spår av en sådan.

Vi har ett oppositionsråd som uppbär ett högt heltidsarvode men som knappt syns till vare sig i kommunhuset eller debatten. I stället förs mycket av den oseriösa debatten av f.d. oppositionsrådet Marie Axelsson (S) som, precis som vi varnade för i valrörelsen, valde en prestigefull riksdagsplats istället för fokus på invånarna i Sigtuna kommun. Tyvärr för hon ofta debatten på ett mycket oseriöst sätt.

I den nu aktuella insändaren låter hon påskina att en stor katastrof väntar idrottsföreningarna i kommunen. Detta baserar hon på två saker – dels att kommunen har tagit bort nolltaxan, dels att det nu införs en sk. no-showavgift. Dvs. en avgift som tillförs en förening som bokat halltid, men sedan inte dyker upp utan att avboka och låta någon annan utnyttja hallen.

Båda dessa åtgärder syftar primärt till att komma till rätta med att (vissa) idrottsföreningar överbokade tider för att det var gratis, men sedan inte utnyttjade de bokade tiderna. Samtidigt som vi hade ett stort antal föreningar som inte fick tider alls eller de tider de ville ha, för att det var fullt. Om detta vittnar såväl föreningarna själva som tjänstemän på kultur- och fritidsförvaltningen.

Det Axelsson glömmer tala om i sina inlägg är att de, högst rimliga, bokningsavgifter som nu införs kommer betalas tillbaka till föreningarna genom ökat verksamhetsbidrag och ny förenklad beräkningsmodell. Tilläggas kan också att det handlar om minimalt merarbete och att förvaltningen tycker att det nya systemet är bättre, tydligare och mer rättvist. Dessutom får de flesta föreningarna redan en faktura per månad för seniorverksamhet och debiteras på samma faktura för de införda avgifterna. Inget merarbete alltså.

Liknande no-showavgifter som kommunstyrelsen i måndags beslutade om och som nu Axelsson högljutt protesterar mot tillämpas i flera kommuner i Stockholms län. Men Axelsson menar alltså på fullaste allvar att det är okej att boka upp en tid i våra hallar och att man sedan, helt utan påföljd, ska kunna strunta i att utnyttja den och därmed stänga ute andra föreningar som gärna utnyttjat halltiden? Det är den typen av tänk och slapphänthet från Axelsson och (S) som försatt kommunen i den mycket svåra situation vi är i idag.

Till sist förfasar sig Axelsson över att taxor ändras under pågående budgetår. Detta är inget vi gör slentrianmässigt, men naturligtvis måste göra om det krävs. Och hur var det egentligen när Axelsson själv styrde som ordförande i Kultur- och fritidsnämnden? Då hade hon inga problem att höja taxorna mitt under pågående budgetår. Till exempel klubbade hon nya taxor i nämnden 2015-05-21 då ett prognostiserat underskott på årsbasis skulle nollas genom taxehöjning. Hon deltog också som ledamot när nya taxor klubbades 2014-05-22 under ledning av en annan S-ordförande. Det beteende Axelsson nu uppvisar brukar kallas dubbelmoral.

Sammanfattningsvis kan sägas – Nej Marie Axelsson, föreningarna kommer inte få det sämre. De kommer få det bättre. För vi ser nu till att frigöra halltider så fler barn och unga får ta del av det fantastiska utbud våra föreningar erbjuder. Något ni helt struntade i.

  • Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M)
  • Lars Björling, ordförande i kultur- och fritidsnämnden (SfS)

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Debatt Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Debatt David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Debatt Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Debatt Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Debatt I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Debatt Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Debatt Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Debatt Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Debatt Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

Låt badhusen fortsätta vara kommunalt drivna

Debatt I ett extrainsatt sammanträde i Kultur- och fritidsnämnden beslutade majoriteten, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna samt Samling för Sigtuna, att privatisera kommunens badhus.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Debatt Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Debatt Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Debatt Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening