Foto: Daniel Iskander

Bemötande Marie Axelsson om avgiftsförändringar

Det är en oppositions uppgift att granska dem som styr. Det är en viktig funktion av vår demokrati. Men för att detta ska fungera krävs en påläst, aktiv och seriös opposition. I Sigtuna ser vi tyvärr få eller inga spår av en sådan.

Vi har ett oppositionsråd som uppbär ett högt heltidsarvode men som knappt syns till vare sig i kommunhuset eller debatten. I stället förs mycket av den oseriösa debatten av f.d. oppositionsrådet Marie Axelsson (S) som, precis som vi varnade för i valrörelsen, valde en prestigefull riksdagsplats istället för fokus på invånarna i Sigtuna kommun. Tyvärr för hon ofta debatten på ett mycket oseriöst sätt.

I den nu aktuella insändaren låter hon påskina att en stor katastrof väntar idrottsföreningarna i kommunen. Detta baserar hon på två saker – dels att kommunen har tagit bort nolltaxan, dels att det nu införs en sk. no-showavgift. Dvs. en avgift som tillförs en förening som bokat halltid, men sedan inte dyker upp utan att avboka och låta någon annan utnyttja hallen.

Båda dessa åtgärder syftar primärt till att komma till rätta med att (vissa) idrottsföreningar överbokade tider för att det var gratis, men sedan inte utnyttjade de bokade tiderna. Samtidigt som vi hade ett stort antal föreningar som inte fick tider alls eller de tider de ville ha, för att det var fullt. Om detta vittnar såväl föreningarna själva som tjänstemän på kultur- och fritidsförvaltningen.

Det Axelsson glömmer tala om i sina inlägg är att de, högst rimliga, bokningsavgifter som nu införs kommer betalas tillbaka till föreningarna genom ökat verksamhetsbidrag och ny förenklad beräkningsmodell. Tilläggas kan också att det handlar om minimalt merarbete och att förvaltningen tycker att det nya systemet är bättre, tydligare och mer rättvist. Dessutom får de flesta föreningarna redan en faktura per månad för seniorverksamhet och debiteras på samma faktura för de införda avgifterna. Inget merarbete alltså.

Liknande no-showavgifter som kommunstyrelsen i måndags beslutade om och som nu Axelsson högljutt protesterar mot tillämpas i flera kommuner i Stockholms län. Men Axelsson menar alltså på fullaste allvar att det är okej att boka upp en tid i våra hallar och att man sedan, helt utan påföljd, ska kunna strunta i att utnyttja den och därmed stänga ute andra föreningar som gärna utnyttjat halltiden? Det är den typen av tänk och slapphänthet från Axelsson och (S) som försatt kommunen i den mycket svåra situation vi är i idag.

Till sist förfasar sig Axelsson över att taxor ändras under pågående budgetår. Detta är inget vi gör slentrianmässigt, men naturligtvis måste göra om det krävs. Och hur var det egentligen när Axelsson själv styrde som ordförande i Kultur- och fritidsnämnden? Då hade hon inga problem att höja taxorna mitt under pågående budgetår. Till exempel klubbade hon nya taxor i nämnden 2015-05-21 då ett prognostiserat underskott på årsbasis skulle nollas genom taxehöjning. Hon deltog också som ledamot när nya taxor klubbades 2014-05-22 under ledning av en annan S-ordförande. Det beteende Axelsson nu uppvisar brukar kallas dubbelmoral.

Sammanfattningsvis kan sägas – Nej Marie Axelsson, föreningarna kommer inte få det sämre. De kommer få det bättre. För vi ser nu till att frigöra halltider så fler barn och unga får ta del av det fantastiska utbud våra föreningar erbjuder. Något ni helt struntade i.

  • Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M)
  • Lars Björling, ordförande i kultur- och fritidsnämnden (SfS)

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening