Behåll nivån på kultur och fritid
Under tiden november 2002 till maj 2017 satsade Sigtuna kommun mycket medvetet på kultur- och fritidsverksamheten.
I vissa kretsar beklagar och kritiserar man numera detta och menar att det blev för dyrt att bygga och är för dyrt att driva. Därvid bortser kritikerna från den samhällsnytta som de gjorda satsningarna har gett och ger.
Låt oss göra tankeexperimentet att kommunen aldrig hade byggt – eller stöttat byggandet/tillkomsten av – Prästängshallen/Ansgarsvallen, Garnsvikens Aqua-center, Sjudargårdsbadet, Sigtuna fritidsgård, Sigtuna-biblioteket, Ridsportanläggningen i Rävsta, Steningehöjdens sporthall, alla anläggningar på Midgårdsfältet/Midgårdsbadet, Gröna huset, cricketfältet, nya Kulturskolan, Märstabiblioteket, Konsthallen, fritidsgården Forum, Rosershallen/fotbollsplanen, Odensala idrottsplats, Kolstahallen etc.
Och låt oss göra tankeexperimentet att alla gångna års intensiva verksamhet i dessa anläggningar inte hade kommit till stånd.
Hur många ungdomar skulle då – i avsaknad av alla dessa goda möjligheter – ha kommit på glid och hamnat, eller försatt sig, i en för dem själva ogynnsam framtidssituation? Jag antar utan vidare att antalet skulle ha varit mångdubbelt mot vad det är i dag, och det räcker nog faktiskt inte med att säga mångdubbelt. Det skulle ha varit väldigt, väldigt många.
Dessa väldigt, väldigt många har nu i stället länkats, och länkat sig själva, in i ett normalt, välfungerande liv tack vare att de stora kultur- och fritidsmöjligheterna skapats och funnits tillgängliga. Och naturligtvis tack vare friviliga ledare, som har varit nöjda med de fina anläggningarna och den löpande stöttning de fått från kommunen.
Det är naturligtvis svårt att bedöma hur en situation skulle ha varit, om det och det inte hade hänt. Det jag säger om resultatet här ovanför är givetvis en gissning.
Men jag vill uppmana dig som har växt upp i Sigtuna kommun under 2000-talet att tänka efter och fundera över vem du hade varit i dag om inte alla anläggningar och allt fritidsutbud hade funnits under din uppväxttid. Och samma uppmaning kan gå till alla föräldrar och far- och morföräldrar: hur hade det gått för barnet/barnbarnet, om kommunens omfattande kultur- och fritidsutbud inte hade funnits?
Kultur- och fritidssatsningarna 2002-2017 har varit en solidaritetshandling från kommunens/de styrandes/skattebetalarnas sida gentemot det uppväxande släktet. Jag tror att de allra flesta Sigtunabor vill att denna solidaritets-politik ska fortsätta.
Som kommunalskattebetalare tycker jag att Sigtuna kommuns kultur- och fritidsverksamheten ska hålla en fortsatt hög nivå, även om den kostar en slant. Den ger väldigt stor samhällsnytta.
– David Lundqvist
Enskild S-debattör
redaktion@marsta.nu