Foto: Daniel Iskander/Arkiv

1 maj firas med att S-kommunledningen spricker!

Grattis till dina 101 första dagar som KSO, Ibo! Och grattis på 1a maj! Det borde vara din och Socialdemokraternas stora dag då ni med pompa och ståt klappar varandra på axeln och berättar hur bra ni är för landet och kommunen.

Tyvärr är det i stället precis tvärt om.

I princip dagligen syns tecken på enorma sprickor inom ditt parti i Sigtuna kommun. Mängder av avhopp från uppdrag, öppna gräl i sociala medier och insändare, rena förföljelser av medlemmar, oförmåga att hantera högerextremister i de egna leden, årsmöten där fulltaliga styrelser inte kan väljas, osv. Och allt detta pågår i full offentlighet.

Som om det inte vore nog med era egna problem är sprickorna mellan er och de övriga styrande partierna, Miljöpartiet och Liberalerna, också uppenbara. Vi har anat det länge, men nu visar ni helt öppet att det faktiskt inte längre finns någon styrande koalition i kommunen.

I fredags kunde vi läsa i märsta.nu att Miljöpartiet nu klart och tydligt förklarar att de brutit med Socialdemokraterna och Liberalerna och äntligen känner sig fria att rösta efter vad de tror är bäst för kommunens invånare. De tänker uppenbarligen inte längre följa den socialdemokratiska partipiskan.

I praktiken betyder detta att Sigtuna kommun inte längre har något styre. Ingen gruppering kan sägas ha en säker majoritet i kommunfullmäktige.

Trots att ni inom S har gått så långt som att försöka köpa Liberalernas lojalitet med pengar genom att betala L-kommunalrådet Dan Rosenholms lön ur er egen partikassa lyckas ni ändå inte hålla ihop samarbetet. Det visar på såväl ett svagt politiskt som personligt ledarskap och ett riktigt dåligt omdöme. Det är i sammanhanget också rimligt att ifrågasätta hur stor frihet Dan Rosenholm och Liberalerna har att driva det egna partiets politik när Rosenholm har en personlig ekonomisk skuld till Socialdemokraterna. Eller som Ernst Wigforss (S) sa en gång: ”Den som är försatt i skuld är inte fri”.

Självklart är det här inte alls bra och definitivt inte vad Sigtuna kommun behöver. Istället för att jobba framåt och utveckla sina uppdrag måste nu förvaltningarna dra ner sina verksamheter för att komma tillrätta med de stora ekonomiska underskott som byggts upp under S-styret de senaste tio åren. Skolresultaten rasar igen efter en tillfällig uppgång. Äldreomsorgen är sedan flera år kraftigt underbudgeterad och måste göra stora besparingar. Sjukskrivningstalen bland de kommunanställda är bland de högsta i hela Sverige och personalomsättningen är väldigt hög. I detta läge visar den socialdemokratiska kommunledningen inte någon som helst form av politiskt ledarskap eller förmåga att hantera problemen.

Till och med kommunens revisorer, som brukar vara ganska återhållsamma i sina kommentarer, är nu väldigt tydliga i sin rapport rörande bokslutet för 2015. De uppmanar i sin revisionsberättelse kommunledningen att omgående komma med åtgärder för att kommunen ska uppnå en ekonomi i balans och påpekar att läget är allvarligt.

I oppositionen finns Alliansgruppen i Sigtuna kommun som består av fyra partier: Moderaterna, Samling för Sigtuna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Vi är vana att samarbeta, vi är prestigelösa, vi är öppna, raka och ärliga mot varandra och framförallt gillar vi varandra. Vi har högt i tak när vi diskuterar politik och har inga problem med att komma överens. Vår politik är synkad och har alltid Sigtuna kommuns och dess invånares bästa i siktet, vilket är nödvändigt för att kunna fatta de ibland svåra, men nödvändiga beslut som måste fattas när det är kris i såväl ekonomi som i verksamheterna. Idag är Alliansgruppen den enda regeringsdugliga konstellation som finns i kommunen.

Så Ibrahim, så här på 1 maj borde du och Socialdemokraterna kanske främst ägna er åt självrannsakan för att komma till insikten att ni för flera år sedan tappade kontrollen över det kommunala styret. Socialdemokraterna i Sigtuna kommun är idag ett långt ifrån regeringsdugligt parti och ni borde rimligen ta konsekvenserna av detta. För kommuninvånarnas skull.

  • Olov Holst, Nya Moderaterna
    Oppositionsråd

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening