Det blev en klimatsmart buffé av det hela. Foto: Pressbild

Start för klimatsmart matlagning i Sigtuna

Förra veckan arrangerade Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden och EkoMatcentrum en kväll för klimatsmart matlagning.

25 personer dök upp då det skulle lagas klimatsmart på ett kök i Sigtuna. Inom kort hade deltagarna slängt ihop en buffé som bestod av mestadels vegetariska rätter från varor med liten klimatpåverkan. Ex grönsaker efter säsong, baljväxter och ekologisk hönsfärs. Om man ska äta köt var mottot ”mindre men bättre”. Kött av bra kvalitet är att föredra istället för att äta mycket kött. I samband med middagen diskuterade man kring hur jordens resurser ska användas för matproduktion, hur den globala kött- och mejeriproduktionen påverkar klimatet mer än alla bilar, lastbilar, bådar och flygplan tillsammans. Det konstaterades att kött och ost bör betraktas som lyxprodukter som vi borde äta mindre av
– Det var fantastiskt roligt med så bra uppslutning. Att träffas och laga riktigt god klimatsmart mat tillsammans är roligare och effektivare än att komma med pekpinnar, berättar Tove Björling på Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

22,7 miljoner kronor till förskolor i kommunen

Politik Regeringen har beslutat att förstärka statsbidraget för kvalitetshöjande åtgärder i förskolan, och Sigtuna kommun får ta del av 22,7 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att förbättra kvaliteten och skapa en mer likvärdig utbildning för barnen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening